Energi

Här byggs kabeln som ska förse britter med solkraft från Sahara

Så här ska XLCC:s HVDC-kabelfabrik i Hunterston se ut. Foto: XLCC
Så här ska XLCC:s HVDC-kabelfabrik i Hunterston se ut. Foto: XLCC
Foto: Jonas Askergren
Foto: Jonas Askergren

Den 380 mil långa kabeln ska förse sju miljoner hushåll i Storbritannien med el – från Sahara. Planeringen av fabriken som ska bygga kabeln har nu godkänts.

Publicerad

Kabeln kommer att bli bland de längsta i världen. Den ska gå mellan Saharaöknen i Marocko till Alverdiscott i sydvästra Storbritannien. Den kommer att läggas på havsbotten längs den europeiska västkusten. Projektet kallas för Xlinks Morocco-UK Power Project.

Företaget som ska bygga kabeln heter XLCC. Under sommaren har bolaget fått ett planeringsgodkännande för fabriken, som ska byggas i Hunterston i Ayrshire, Skottland. På platsen finns bland annat en djupvattenhamn samt två nedlagda kärnkraftreaktorer. Fabriken blir Storbritanniens första för tillverkning av kablar för högspänd likström (HVDC).

180 meter högt torn

Fyra kablar om vardera 3 800 kilometer ska tillverkas i fabriken, som beräknas skapa 900 jobb. Det som väckt mest lokal debatt är vilken påverkan det cirka 180 meter höga extruderingstornet får på omgivningen. I tornet appliceras kabelisoleringen. Appliceringen sker vertikalt i ett torn för att processen ska kunna kylas. I Karlskrona i Blekinge finns ett liknande torn, hos kabeltillverkaren NKT. Det är 150 meter högt.

Elen som ska överföras i kabeln genereras i Marocko av en solkraftpark om 7 GW samt från en vindkraftpark om 3,5 GW. I projektet som beräknas kosta 17 miljarder pund, motsvarande 213 miljarder kronor, ingår dessutom ett batterilager om 20 GWh/5 GW.

Foto: Jonas Askergren
Foto: Jonas Askergren

Målsättningen är att bygget av fabriken ska starta i början av nästa år, rapporterar Construction Enquirer. Hela projektet ska stå klart 2030 och förse sju miljoner brittiska hushåll med el.