Energi

Här är vinnaren i led-lamptävlingen

Lampan som vann priset.
Lampan som vann priset.

Efter 18 månader av hårda tester kammar Philips Lighting hem prestigefulla L Prize för sin lysdiodslampa som kan ersätta en 60 watts glödlampa.

Publicerad

Amerikanska energidepartementet DOE utlyste tävlingen L Prize 2008 för att sporra belysningsbranschen att utveckla en energisnål lysdiodslampa som är en fullgod ersättare till 60 watts glödlampor.

Nu står Philips som segrare med en lysdiodslampa på knappt 10 watt. Den har uppfyllt tävlingens tuffa fotometriska krav och klarat långtidstester där lamporna stressat av värme och kyla, luftfuktighet, vibrationer och elektromagnetiska störningar. Slutligen har 1 300 exemplar fälttestats runt om i USA. 

Här är några av vinnarlampans prestandamått:

  • Ljusflödet är 910 lumen, vilket motsvarar en 60 watts glödlampa.
  • Effekten är 9,7 watt.
  • Ljusutbytet är 93 lumen per watt.
  • Färgåtergivningen, CRI (color rendering index) är 93, vilket innebär en god ljuskvalitet.
  • Färgtemperaturen är 2 727 kelvin, vilket är en varm vit färg jämförbar med glödlampor.

Lampan ska dessutom ha en livslängd på mer än 25 000 timmar. Om alla 60 watts glödlampor i USA skulle ersättas med den snåla lysdiodslampan så skulle 35 terawattimmar elektricitet sparas medan koldioxidutsläppen skulle minska med 20 miljoner ton, enligt DOE:s beräkningar.

Vinsten i L Prize ger förutom 10 miljoner dollar en chans till stora beställningar från de företag och organisationer som stöder tävlingen. Tanken är att volymerna därmed ska öka så att priserna sjunker snabbare.

Philips säljer redan en 60-wattsersättare på marknaden, som inte är riktigt lika effektiv som lampan som nu kammar hem L Prize. Ny Teknik testade lampan i vintras.

L Prize har hämtat inspiration från tävlingen X Prize, som syftade till att utveckla en rymdfarkost som tog tre personer minst 100 kilometer ut i rymden och klarade detta två gånger i rad inom två veckor. Raketplanet Space Ship One tog hem segern hösten 2004