Här är världens bästa led-lampa

2015-06-26 08:09  

Den kantiga lysdiodslampan Nanoleaf har kammat hem högsta vinsten i en stor internationell tävling. Den lyser lika starkt som en 75 watts glödlampa - men drar 87 procent lägre energi.

Tävlingen Sead Global Efficiency Medal har korat världens mest energieffektiva led-lampor för hushåll. Vid en prisceremoni hos FN:s miljöprogram i Paris i veckan korades två vinnare i den internationella kategorin:

– Nanoleaf One NL02-1200-300K från kanadensiska Nanogrid Limited utsågs till den bästa ersättaren av de gamla 60- och 75-wattsglödlamporna som numera är förbjudna. Den kantiga lampan har en effekt på 10 Watt, vilket är 87 procent mindre än 75-wattsglödlampan. Ljusflödet är högre än 800 lumen, Ra-värdet som visar färgåtergivningen är 80 och färgtemperaturen ligger mellan 2 700 och 3000 kelvin, vilket ger ett varmvitt ljus. Lampan blev verklighet tack vare en framgångsrik kampanj på finansieringssajten Kickstarter.

– Cree LED Lighting A21-16050OMF-12DE26-1U100 från amerikanska Cree vann i den nya kategorin för ersättare av 100-wattsglödlampan. Effekten på 18 watt ger en energibesparing på 82 procent jämfört med glödlampan. Ljusflödet är högre än 1 500 lumen, Ra-värdet är 80 och färgtemperaturen ligger mellan 4000 och 5 500 kelvin, vilket ger ett ljus som upplevs kallare än glödlampan.

I tävlingen utsåg även regionala vinnare, och i Europaklassen vann lampan YKA60C2-9.5W från kinesiska Xiamen Yankon Energetic Lighting. Den ger 806 lumen och har effekten 9,5 watt.

Samtliga lampor i tävlingen har testat hos svenska Energimyndighetens testlabb. Peter Bennich, belysningsexpert på myndigheten, konstaterar att den snabba utvecklingen inom led-lampor fortsätter.

- Lamporna ger allt mer lumen per watt och det finns fler och fler ersättare för olika sorters glödlampor, som exempelvis 100-wattare, säger han.

Att byta ljuskälla har stor påverkan på energiförbrukningen, eftersom belysning står för mellan 15 och 19 procent av den globala elanvändningen. Och om all världens hembelysning skulle bytas ut mot de vinnande lamporna så skulle 850 terawattimmar kunna sparas varje år, enligt Energimyndigheten.
Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Charlotta von Schultz

Mer om: Led

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt