Energi
Fyra politiker kan stoppa nya svenska reaktorer
En politisk kärnkraftsthriller väntar i sommar och höst. Frågan om nya reaktorer ska tillåtas avgörs i riksdagen om en månad. Men ett beslut kan rivas upp redan efter valet.
Vad händer om 15-20 år när dagens reaktorer bedöms ha tjänat ut?
Ska de stängas, monteras ned och ersättas av annan förnyelsebar kraft? Eller ska nya reaktorer få uppföras när de gamla kopplats ur? På samma platser som i dag: i Forsmark, Ringhals och Oskarhamn?
Två händelser i år kan dramatiskt avgöra den svenska kärnkraftens framtid.
Först ska riksdagen den 17 juni ta ett historiskt beslut och rösta om dagens reaktorer ska kunna ersättas av nya i framtiden. Fyra nejröster från Alliansen kan spräcka förslaget.
Den politiske vilden i riksdagen Göran Thingwall, uppges i skrift ha lovat regeringen att linte rösta med oppositionen.
Men Solveig Ternström och Eva Selin Lindgren, C, är öppet emot. En tredje centerpartist, Sven Bergström, tvekar och kohandlar. Bland annat kräver han att inga statliga bidrag ska gå till kärnkraften. Det ska skrivas in i lag, liksom att bolagen ska ha ett obegränsat ansvar vid eventuella olyckor. Då, bedömer han, får industrin inte råd att bygga nya kärnkraftverk.
Sedan ska det hållas val till riksdagen den 19 september. Om den röd-gröna oppositionen kammar hem valsegern och får bilda regering har den lovat att riva upp ett eventuellt ja-beslut i riksdagen i juni.
Här är Sveriges fyra verk
* Sverige har tre kärnkraftverk med tillsammans tio reaktorer i drift. Tre i Fors-mark, tre i Oskarshamn och fyra reaktorer i Ringhals. Samtliga byggdes under perioden 1972 till 1985. Deras livslängd beräknas med moderniseringar bli 50-60 år. 2022 är det alltså dags för de första pensioneringarna.
* Ett fjärde verk, Barsebäck, har tagits ur drift.
* Alliansregeringen föreslår nu att förbudet mot nybyggnad tas bort. Inom ramen för maximalt tio reaktorer tillåts nya reaktorer på samma platser som i dag, de behöver inte ligga inom de nuvarande anläggningarna, enligt regeringens proposition, som ska godkännas av riksdagen.