Energi

Fukushima: Brandbilarna missade reaktorerna

Brandbilar i Fukushimas kärnkraftverk 16 mars 2011. Foto: Tepco
Brandbilar i Fukushimas kärnkraftverk 16 mars 2011. Foto: Tepco

Brandbilarna som sattes in för att kyla reaktorerna i Fukushima sprutade tillräckligt med vatten, men vattnet missade reaktorerna.

Publicerad

Det visar en rapport som energibolaget Tepco, ägare till kärnkraftverket Fukushima Daiichi, nu har offentliggjort.

Under de dramatiska dagarna efter naturkatastrofen rekvirerade Tepco brandbilar för att pumpa in vatten i de skadade reaktorerna 1 - 4 i kärnkraftverket, sedan tsunamivågen slagit ut reservkraftverken som skulle svara för kylningen av reaktorhärdar och bränslebassänger.

Rapporten visar att brandbilarnas pumpkapacitet var tillräcklig för att hålla kylningen igång, men att vattnet som pumpades in hamnade på fel ställen.

Brandbilarnas pumpar anslöts till kylvattenrören i reaktorbyggnaderna, men vattnet leddes till ställen där det inte hade någon kyleffekt på reaktorhärdarna.

Främsta orsaken till att vattnet inte kom till rätt ställen berodde på att systemet för högtrycksinjektering hade stängts av manuellt redan på olycksdagen 11 mars 2011.

Tepco medger att man redan i slutet av mars 2011 hade klart för sig bristerna i kylsystemet, och att man borde ha informerat allmänheten, men att så inte blev fallet.

Företaget har nu installerat elektriska ventiler i sin anläggning Kashiwazaki-Kariwa med sju reaktorer för att undvika att ett sådant misstag upprepas.. Anläggningen har ännu inte fått starttillstånd men Tepco har lagt in en ansökan om att få starta åtminstone ett par av reaktorerna så snart som möjligt.