Fler kommuner stoppar vindkraftsprojekt

2022-03-28 09:17  
Bara var fjärde vindkraftprojekt under första halvan av 2021 fick klartecken att påbörjas. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Allt fler vindkraftsprojekt stoppas, det visar ny statistik från Energimyndigheten . Ofta beror det på nej från kommuner och lokala protester, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Knappt hälften av alla vindkraftsprojekt från 2014 fram till nu har fått klartecken att börja byggas. Men under 2020 minskade andelen ansökningar som fick godkänt till 37 procent och första halvan av 2021 gick det ner till drygt en fjärdedel.

Samtidigt säger Energimyndigheten att Sveriges elproduktion minst behöver fördubblas de kommande 20 åren, då både bilar och industri ska gå över till eldrift. Enligt myndigheten kan det behövas fyra gånger så mycket vindkraft som i dag för att möta behovet.

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt