Energi

Flaskhalsar pressar Vattenfall – dåligt betalt för vattenkraft

Vattenfalls vd Anna Borg. Foto: Janerik Henriksson/TT
Vattenfalls vd Anna Borg. Foto: Janerik Henriksson/TT

Rekordhöga elpriser men Vattenfall gör ändå en lägre vinst. Flaskhalsarna i det svenska elsystemet är en förklaring, enligt vd Anna Borg.

Publicerad

Statliga energijätten Vattenfall redovisar en rörelsevinst på 12,8 miljarder kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med 13,4 miljarder för samma period i fjol. Det underliggande resultatet föll ändå mer, minus 2,5 miljard kronor.

Intäkterna steg samtidigt kraftigt, plus 30 procent till 59,6 miljarder, som en följd av det högre priset på el. Men kostnaderna för inköp av framför allt gas på den kontinentala marknaden steg också rejält. Och elpriset är till stora delar högt på fel ställen, ur Vattenfalls synvinkel.

Dåligt betalt för vattenkraft

Vattenfallchefen Anna Borg stör sig på begränsningarna i det svenska elsystemet. Flaskhalsarna i elöverföringen från norr till söder gör att Vattenfall inte får särskilt bra betalt för vattenkraften i norr.

– För oss innebär det att vi får mer betalt för vindkraften nere i Europa, men vi får mindre betalt för all den vattenkraft vi producerar i norra Sverige, säger Anna Borg.

Prisskillnaderna mellan norra och södra Sverige har varit rekordhöga senaste halvåret.

– Vi har ju vår kärnkraft i södra Sverige, och den får betalt med de högre priserna, medan vattenkraften i norr får betalt med de här lägre priserna, säger Borg.

Jämnare pris

Om flödena varit friare, hade priserna varit högre i norr och lägre i syd?

– Det är ju många saker som påverkar, men allt annat lika hade det ju förstås varit en utjämning av priset mellan norr och söder, säger hon.

Under perioden har Vattenfall slutat köpa in kol och kärnbränsle från Ryssland. Men indirekt köper Vattenfall fortfarande rysk gas för sin kontinentala energiverksamhet. Bolaget köper ingen gas direkt från Ryssland, utan Vattenfall köper sin gas på en europeisk marknad där mixen innebär att det kommer rysk gas med på köpet, enligt Anna Borg.

Fakta: Högst vinst från vind

Vattenfalls underliggande resultat per affärsområde, första kvartalet (Resultat samma period i fjol inom parentes):

Vattenkraft, kärnkraft*, 3,1 miljarder kronor (6,3)

Vindkraft (även en mindre del sol), 4,9 miljarder kronor (1,8)

Värme, -0,9 miljarder kronor (1,4)

El- och gasleveranser**, 2,0 miljarder kronor (1,2)

Eldistribution Sverige, 1,1 miljarder kronor (1,5)

*Affärsområdet Power Generation inkluderar även handlarverksamheten.

**Affärsområdet Customers & Solutions innehåller även annat.

Källa: Vattenfall