Därför satsar Vattenfall på trippelhybrid-park

2022-03-23 15:32  

I Vattenfalls nya park i Nederländerna kombineras vindkraft, solceller och batterier. Den blir en framtidsmodell för bolagets kommande projekt.

Vattenfall har sedan tidigare hybridparker som kombinerar vindkraft och solkraft i till exempel Storbritannien, samt vindkraft och batterier i Nederländerna. I Wales finns en park med både vindkraft och batterier.

Men Energypark Haringvliet i Nederländerna är bolagets första ”trippelhybrid” som kombinerar vindkraft, solceller och batterier. Ny Teknik skrev om planerna på parken 2019 och i tisdags invigdes den.

Parken ligger 20 kilometer söder om Rotterdam och består av sex vindkraftverk, 115 000 solcellspaneler och batterier i tolv fraktcontainrar (se faktaruta). Den förväntas producera 140 GWh el varje år, vilket bedöms motsvara elanvändningen i 40 000 nederländska hushåll.

”Mer hållbar energi till lägre kostnader”

Enligt Vattenfall ska parken tjäna som mall för framtida projekt.

– Vi har flera projekt som vi skulle vilja utveckla efter det här konceptet, men lokala myndigheter tenderar i nuläget att vilja ha en enskild teknik. Med det här projektet som demonstrations-case hoppas vi övertyga dem om att tänka på en kombination av tekniker från början av ett projekt, säger Robert Portier, talesperson för Vattenfall i Nederländerna, till Ny Teknik.

I Vattenfalls park Haringvliet i Nederländerna delar vindkraftverk, solceller och batterier på en och samma nätanslutning. Foto: Vattenfall

Genom att parken kombinerar vindkraft, solceller och batterier bedömer bolaget att nätkapaciteten används mer effektivt och att anläggningen får en mindre miljöpåverkan. Vindkraft och solkraft kompletterar varandra väl under olika säsonger, därför kan vindkraftverk och solpaneler dela på samma anslutning till elnätet.

– Energypark Haringvliet är ett bra exempel på hur man kan använda tillgängliga resurser så effektivt som möjligt. Den kombinerar vind, sol och batterier på ett sådant sätt att vi över ett år levererar mer hållbar energi till lägre kostnader. Och samtidigt har den lägsta möjliga påverkan på miljön, elnätet och omgivningen, säger Sandra Grauers Nilsson, affärsenhetschef för landbaserad vindkraft på Vattenfall, i ett pressmeddelande.

”Det krävs att det finns utrymme”

Hybridparker med flera olika energikällor är en växande trend.

– Det beror på att man kan använda samma nätanslutning, vilket blir kostnadseffektivt. Men det krävs att det finns utrymme, det är inte möjligt överallt, sa Ariane Volz, talesperson på Vattenfall i Nederländerna, till Ny Teknik 2019.

Flera andra bolag satsar också på hybrider. I Australien arbetar Neoen med bygget av en liknande park med sol, vind och batteri. Samma sak gör Nextera i Oklahoma, USA.

I Sverige har Fortum installerat batterier vid vattenkraftverken Forshuvud och Landafors. Där är syftet att batterierna ska komplettera vattenkraftens frekvensreglering. Batterierna reagerar snabbt på förändringar i elnätets frekvens, sedan kan vattenkraftverket ta över genom att öka sin elproduktion. Fortum hoppas att både vattenkraftverket och batterierna ska få en längre livstid genom kombinationen.

Energiparken Haringvliet

Vindpark: Sex turbiner om totalt 22 MW.

Solpark: 115 000 solpaneler om totalt 38 MW.

Batteripark: Tolv containrar om totalt 12 MWh.

Investeringskostnad: 61 miljoner euro.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt