Energi
Felmärkta laserpekare kan ge ögonskador
I starkaste laget
De flesta laserpekare är mycket starkare än vad de är märkta för. Det konstaterar SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.
Sedan februari 2009 är det förbjudet att inneha lasrar med effekter över 5 milliwatt på allmän plats och skolgårdar. För att kunna döma ut straffpåföljder skickas därför varje år ett hundratal lasrar som polisen har beslagtagit till SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.
Testerna visar att märkningen inte är att lita på. Trots att det står mindre än 5 milliwatt på laserpekarna så har de flesta i själva verket effektlägen på 20 till 30 milliwatt. Många ligger över 50 milliwatt.
- Jag uppskattar att 70 till 80 procent av laserpekarna är felmärkta. Det innebär en onödig risk för ögonskador, säger Per Olof Hedekvist på SP.
Han bedömer att de flesta beslagtagna laserpekarna är inköpta på internet och har använts på ett olämpligt sätt. Men även personer som köper laserpekare för att använda i vällovligt syfte, som att peka vid presentationer, kan få mycket högre effekt än de tänkt sig.
Personal från SP utbildar även poliser om vilka risker laserpekare medför. Riktig lika farligt som många tror är det faktiskt inte, enligt Per Olof Hedekvist.
- Har man blivit träffad av ljuset så uppstår eventuella skador omedelbart. Om man inte får besvär direkt så behöver man inte oroa sig i efterhand, säger han.
En annan missuppfattning är att gröna laserpekare är farligare än röda.
- Färgen har ingen betydelse, det är effekten som orsakar skador, säger Per Olof Hedekvist.