Energi

Extern laddare tros ha orsakat flygplansbrand

Bild publicerad av polisen efter branden. Foto: MassPort Fire/MSP
Bild publicerad av polisen efter branden. Foto: MassPort Fire/MSP
Branden tros ha orsakats av en batteriladdare. Foto: MassPort Fire/MSP
Branden tros ha orsakats av en batteriladdare. Foto: MassPort Fire/MSP

En brand som utbröt inne i ett flygplan på väg mellan New York och London tros ha orsakats av en extern mobilladdare.

Publicerad

Eldflammor och rök kom plötsligt från ett passagerarsäte. Elden släcktes av besättningen och Virgin Atlantic-planet gick ned för nödlandning i Boston. De 217 passagerarna evakuerades från planet.

Hittade laddare mellan eldhärjade säten

Polisen hittade senare en apparat mellan sätena som antändes. Nu meddelar polisen att den preliminära undersökningen tyder på att det var en extern mobilladdare.

Utredningen av händelsen fortsätter.

Tidningen Digital Trends spekulerar i att det kan finnas flera orsaker till att laddaren började brinna, till exempel fel i tillverkningen eller skador, och räknar upp två andra händelser under förra året när batterier började brinna ombord på flygplan.

Batteripack orsakade flygbrand - på marken

Ny Teknik har tidigare också rapporterat om en brand i ett mobiltelefonbatteri ombord på ett Ryan Air-plan som stod på marken i Barcelona. Telefonen var kopplad till ett portabelt batteripack vilket misstänktes vara den utlösande faktorn till branden.

För att par år sedan var Samsungs telefon Galaxy Note 7 i blåsväder på grund av flera bränder. Efter en utredning kom bolaget fram till att orsaken till bränderna var konstruktionsfel och tillverkningsfel i litiumjonbatterierna.