Etanolras hot mot klimatmål: ”Redan brist”

2017-08-25 08:29  
Försäljningen av etanol dyker. Foto: Alamy

Försäljningen av etanol störtdyker. Men den måste räddas, anser experter.

Drivmedelsbolagen rapporterar in sina försäljningssiffror till Energimyndigheten varje år. Det har lett till myndighetens rapport Drivmedel 2016.

Andelen förnybara drivmedel ökar snabbt och är nära 20 procent. Förklaringen till ökningen är den snabba expansionen av HVO-diesel. Detta oroar organisationen Gröna Bilister.

– Det är redan brist på hållbar råvara till HVO. Ska den expandera ytterligare måste vi ta till mer palmolja eller PFAD, vilket vore olyckligt. Trots att de klassas som hållbara kan de bidra till skogsskövling i Sydostasien, säger Per Östborn, drivmedelsansvarig på Gröna Bilister i ett pressmeddelande.

Läs mer:

Läs mer: ”Ge oss chansen att klara klimatmålen”

Elbilar är hett i debatten men står i realiteten bara för en promille av drivmedelsenergin i vägtrafiken.Och Per Östborn tror inte att den kommer att öka tillräckligt för att bidra till att transportsekorns klimatmål till 2030 ska nås.

Ökningen av biogas är blygsam – samtidigt som försäljningen av etanol störtdyker.

– Det är enorma volymer fossila drivmedel som ska ersättas eller sparas in på kort tid. Vi måste bejaka alla goda alternativ, säger Per Östborn.

– Vi måste ge biogasen en skjuts framåt och få försäljningen av etanol att lyfta.

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt