Energi

Elbrist kan stoppa indiska datorhotell

Lagra andras information är en snabbt växande marknad i Indien. Men frågan är om det finns tillräckligt med elektricitet för att klara tillväxten av alla datorhallar och datorhotell i Indien.?

Publicerad

Lagring och hantering av data är en snabbt växande bransch i Indien. Om två år kan branschen vara dubbelt så stor, spår analysföretaget Gartner i en ny rapport.

Organisationen Cleantech group kommenterar rapporten i sitt nyhetsbrev.

- På lång sikt kan Indien bli ett lagringscentrum för hela Mellersta östern, östra Afrika och Sydostasien, skriver nyhetsbrevet Cleantech group.

Men bristen på energi i Indien kan sätta stopp på alla positiva prognoser. Enligt Gartner ligger efterfrågan 15-17 procent över utbudet under de perioder då belastningen i nätet är hög.

Resultatet blir ständiga elavbrott och i värsta fall kraschade servrar.

- Energibristen är den största utmaningen för branschen, säger Gartners chefsanalytiker Nareshchandra Singh till Cleantech group.

För att hejda den här utvecklingen måste it-branschen bli bättre på att spara energi, menar Gartner.

Det kan bland annat ske genom att datorhallar byggs på ett smartare sätt, kylningen blir effektivare och att antalet apparater blir färre genom allt fler program och tjänster körs på samma maskin (virtualisering).