Elbrist eller inte? Riksdagen laddar för eldebatt

2021-03-02 15:41  
Energiminister Anders Ygeman (S) ska försvara regeringen när riksdagen ordnar debatt om Sveriges elförsörjning och effektbrist i södra Sverige. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Riksdagen ordnar en särskild debatt om den svenska elförsörjningen den 5 mars.

Det sker efter en begäran av Sverigedemokraterna. Bakgrunden är den återuppväckta diskussionen om tillgången på el och brist på effekt, framförallt i den södra delen av landet. Det handlar om till exempel kalla vinterdagar eller stekheta och vindstilla sommardagar, tillfällen då vindkraft inte kan vara med och täcka behov samtidigt som två kärnreaktorer i Ringhals har avvecklats.

Läs mer: Ny rapport: ”Det behövs en ny marknad för effekt”

Även om Sverige sett över året har ett elöverskott, finns det problem med överföring av el från de norra till de södra delarna, något som också påverkar möjligheterna att etablera nya industrier eller bygga ut städer. För regeringen deltar energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).

Mer om: El Sverige

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt