Energi
Elbolag köper svensk hemel – trots förlust

Elhandlaren Bixia gör en förlust på att köpa el från små producenter. Ändå vill företaget ha fler kunder som villaägaren Bengt Stridh.
Små producenter med ett överskott på några hundra kWh per år kostar mer att administrera för Bixia än vad de ger i intäkter.
– Men för oss finns det ett värde i att profilera oss som ett bolag som stödjer småskalig energiproduktion, säger Bixias vd, Tom Istgren.
Bixia har 300 000 kunder. Av dem är det cirka 600 som säljer el till bolaget. De flesta av dem köper också sin el från Bixia, men det finns även sådana som Bengt Stridh, som köper hos andra, men säljer till Bixia.
– Vi ser helst att man också köper el från oss, men i dag är det inget krav, säger Tom Istgren.
Småproducenterna som Bixia gör affärer med består av allt från villa-ägare med några solpaneler på taket till mindre kommunala energibolag, som äger några vindkraftverk. De finns från Haparanda i norr till Ystad i söder.
Exakt hur många kWh det krävs innan det börjar löna sig att köpa el från små producenter vill inte Tom Istgren säga.
Men han hoppas att den här satsningen på de små ska betala sig
i framtiden genom att bolaget får ett gott rykte och därmed fler kunder.
För att stimulera egen produktion av el har Bixia skapat en miljöfond. Varje månad går 45 öre av privatkundernas fasta årsavgift till fonden. Sammanlagt handlar det om cirka en miljon kronor om året.
– Pengarna i fonden går till mindre aktörer som producerar förnybar el från exempelvis sol, vind, vatten och biomassa. På så vis är alla våra privatkunder med och bidrar till mer förnybar energi, säger Tom Istgren.
Bixia erbjuder också ett solcellspaket till de kunder som vill bli egna producenter. kunder. I det ingår elmätare, växelriktare och 0,5–2 kW solceller på taket. Än så länge är småskalig produktion av el ingen bra affär, vare sig för den som köper eller säljer.
Bengt Stridh får Nord Pools rörliga pris, utan avdrag, för sin el.
Med den överenskommelsen tjänar han mellan 870 och 1300 kronor om året på att sälja sitt överskott (1 000–1 500 kWh/år) till Bixia.
– Det är ungefär hälften av vad jag skulle ha tjänat om vi hade haft nettodebitering, säger Bengt Stridh.