Energi

Efterlysning! Producenter av egen-el

Charlotta von Schultz och Lars Anders Karlberg tar tempen på egen el i Sverige. Grafik: Jonas Askergren Foto: Jörgen Appelgren
Charlotta von Schultz och Lars Anders Karlberg tar tempen på egen el i Sverige. Grafik: Jonas Askergren Foto: Jörgen Appelgren
Fem steg till egen el. Grafik: Jonas Askergren
Fem steg till egen el. Grafik: Jonas Askergren

Har du solceller på taket, en vindsnurra på tomten eller kanske en vattenturbin i ån? Hjälp oss att kartlägga svensk egen-el – berätta för oss hur mycket du producerar och om du får betalt av ditt elbolag.

Publicerad

Hur många privatpersoner gör sin egen el i Sverige? Ingen vet med säkerhet. Men intresset är mycket stort, enligt branschorganisationen Svensk Energi.

Rapporterahär på nyteknik.se!

Produktionen sker i små anläggningar – främst solpaneler men även små vindkraftverk. Den svenska, förnybara folkrörelsen ligger dock långt efter den danska. I Danmark räknar man med att 30 000 nya, privatägda solcellsanläggningar kommer att installeras – enbart i år. En orsak till att vi hamnat på efterkälken är att det knappast är lönsamt för privatpersoner att sälja den el man inte behöver under soliga – eller blåsiga – dagar.

För medan regeringen satsat närmare 300 miljoner kronor i stöd till den som installerar solceller, så tvingas man sedan betala energiskatt och moms på den överskottsel man matar ut på el-nätet. Många solcellsentusiaster kräver därför nettodebitering, en modell som funnits länge i Danmark. Det innebär att man får kvitta den el man matar ut på nätet mot den el som man köper av elbolaget. Och när man bara betalar för mellanskillnaden så slipper man energiskatt och moms på överskottet. Först då blir det intressant att sätta upp solceller på hela taket, menar förespråkarna.

Regeringen har dragit frågan i långbänk i flera år. Nettodebitering utreds nu för tredje gången sedan 2007. I mitten av 2013 ska ett lagförslag finnas framme.

Ny Teknik genomför nu Sveriges första stora kartläggning av privatproducerad, förnybar el. Vi behöver din hjälp! Har du solceller på taket, en vindsnurra på tomten eller en vattenturbin i ån? Eller funderar du på att investera i en småskalig elanläggning?

Rapporterahär på nyteknik.se!

Till kartsida: http://www.nyteknik.se/egenel/

Resultatet av undersökningen kommer vi att presentera löpande i tidningen och på webben.