Efter ryska beskedet: Tyskland stoppar Nordstream 2

2022-02-22 13:39  

Den rysk-tyska gasledningen Nordstream 2 stoppas tills vidare, som följd av Rysslands erkännande av utbrytarområdena i östra Ukraina.

Tysklands beslut lär följas av nya gemensamma EU-sanktioner mot banker, handel och personer i Moskva.

Förbundskansler Olaf Scholz har gett order om att avbryta den juridiska process som pågår för att godkänna att den omdiskuterade gasledningen tas i bruk.

– Det låter tekniskt, men det här är den nödvändiga administrativa åtgärden så att inte ledningen kan certifieras och utan den kan Nordstream 2 inte tas i bruk, säger Scholz, enligt nyhetsbyrån AFP.

Läs mer: Så påverkar Ukrainakrisen Sveriges energisituation

Han varslar även om ytterligare åtgärder mot Ryssland.

– Det finns också andra sanktioner som vi kan vidta, säger förbundskanslern, som räknar med att EU-länderna samtidigt kommer att enas om "robusta och massiva" sanktioner.

– Jag är övertygad om att vi kommer att lyckas, säger Scholz.

Gasledningen Nordstream 2 är färdigbyggd, men har ännu inte tagits i bruk. Foto: Johan Hallnäs/TT

EU:s svar håller på att förberedas via ett ambassadörsmöte i Bryssel.

Klockan 16 i eftermiddag tar sedan EU:s utrikesministrar över, vid ett extrainkallat ministermöte i Paris. De flesta av ministrarna är redan på plats för ett sedan tidigare inplanerat möte med sina kollegor från länder vid Indiska oceanen och Stilla havet.

Nu får de också formellt avgöra EU:s svar på det ryska erkännandet av utbrytarområdena i östra Ukraina och den efterföljande militära inmarschen.

– Vi måste agera snabbt. Naturligtvis kommer svaret att vara i form av sanktioner. Jag är säker på att det kommer att antas med enhällighet, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell på väg in till det ordinarie Paris-mötet.

En presskonferens är utlovad till klockan 17.30.

Fullfjädrat eller inte?

Frågan är bara vilka sanktioner EU-länderna ska dra till med. Tillsammans med USA, Storbritannien och andra länder har man förberett omfattande och långtgående sanktionspaket mot Ryssland.

Innehållet har man dock talat tyst om, för att inte ge Kreml en möjlighet att förbereda sig. Gissningar har framförts om att man utöver Nordstream 2 bland annat vill hindra Ryssland från att använda det internationella finansiella överföringssystemet Swift.

Enighet finns om att lägga fram paketet om det blir den typ av fullständiga ryska invasion av Ukraina som befarats under de senaste veckorna.

Det är dock inte givet hur det som nu skett ska tolkas.

– Jag skulle inte kalla det för en fullfjädrad invasion. Men ryska styrkor befinner sig på ukrainsk mark, säger Borrell inför ministerrådets kameror i Paris.

EU:s förslag

I ett gemensamt uttalande från EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och rådsordförande Charles Michel presenteras i grova vad som föreslås inför utrikesministermötet.

EU-ledarna vill rikta in sig mot:

* de personer som var involverade i det ”olagliga beslutet”

* banker som finansierar rysk militär och andra insatser i områdena

* den ryska statens och regeringens ”förmåga att ha tillgång till EU:s kapital och finansmarknad”

* handel till och från de två utbrytarområdena.

”EU har förberett och står redo att anta ytterligare åtgärder vid ett senare läge om det behövs i ljuset av den fortsatta utvecklingen. Vi står tillsammans med och kommer att fortsätta att stödja Ukraina och dess folk”, heter det i uttalandet.

Jämför med Krim

Så gott som säkert är att EU åtminstone kommer att agera som man gjorde vid den olagliga ryska annekteringen av Krim, då europeiska företag stoppades från handel och turism med halvön och ett stort antal lokala och regionala företrädare fick inreseförbud till EU och eventuella tillgångar frysta.

– Situationen är väldigt lik det som skedde på Krim 2014. Det bör bli individuella sanktioner, förbud för europeiska företag att arbeta i de ockuperade områdena och även en stark signal till Ryssland, säger Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis på väg in till mötet i Paris.

Han utesluter inte att sanktioner även riktas mot Rysslands president Vladimir Putin personligen.

– När det gäller statschefer så gäller vanligtvis andra regler. Men jag är för det, säger Landsbergis.

 

Nordstream 2

Den omstridda 122 mil långa gasledningen Nordstream 2 går från Viborg i Ryssland till Greifswald i Tyskland. Gasledningen har liksom föregångaren Nordstream en kapacitet på 55 miljarder kubikmeter gas om året.

Bakom bygget av Nordstream 2 står förutom ryska Gazprom även stora energibolag från EU-länder: franska Engie, österrikiska OMV, brittisk-nederländska Shell samt tyska Uniper och Wintershall.

Tyska myndigheter meddelade i november att tillståndsprövningen av Nordstream 2-ledningen pausats sedan det framgått att bolaget inte uppfyllde formella krav på dotterbolag och verksamhet i Tyskland.

EU-sanktioner mot Ryssland

EU har sedan 2014 infört en rad olika sanktioner mot personer, organisationer och verksamheter i Ryssland och rysskontrollerade områden av Ukraina.

Visumförbud och frysning av eventuella tillgångar i EU gäller just nu för 193 personer och 48 företag eller organisationer, däribland exempelvis talmännen i det ryska parlamentets över- och underhus, tv-programledaren Dmitrij Kiseljov och en lång rad ryska nuvarande eller tidigare ministrar.

Ekonomiska restriktioner i form av låneförbud i EU gäller även mot ett mindre antal statskontrollerade ryska storföretag. Dessutom finns särskilda handels- och turistrestriktioner gentemot den olagligt annekterade Krim-halvön.

Ryska myndighetsföreträdare och ryska medborgare och organisationer finns även med på andra sanktionslistor i EU, bland annat över globala människorättsövergrepp, brott mot FN-sanktioner kring krigen i Libyen och Syrien, och förbudet av användning av kemiska vapen. Här ingår exempelvis chefen för säkerhetstjänsten FSB och personer kopplade till legosoldatsgruppen Wagner.

 

Wiktor Nummelin/TT

Mer om: Ukraina Tyskland

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt