Energi

Efter gasläckorna: Skärpt läge på svenska kärnkraftverk

Kärnkraftverken Forsmark och Ringhals inför läget 'skärpt uppmärksamhet' efter gasläckorna i Österjön. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kärnkraftverken Forsmark och Ringhals inför läget "skärpt uppmärksamhet" efter gasläckorna i Österjön. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kärnkraftverken Ringhals och Forsmark inför läget "skärpt uppmärksamhet" till följd av gasläckorna vid Nord Stream 1 och 2. "Hotbilden mot Sverige har breddats och fördjupats och är såväl militär som civil", skriver Säkerhetspolisen i en kommentar.

Publicerad

Ringhals och Forsmarks kärnkraftverk har infört vad de kallar "skärpt uppmärksamhet".

– Vi gick upp med det i dag med anledning av omvärldsläget och bland annat det som hänt i Östersjöområdet, säger Karin Swanson, ställföreträdande presschef vid Ringhals, på onsdagen.

Läget skärpt uppmärksamhet infördes tidigare i år men togs sedan bort, för att nu återigen införas.

– Vi har alltid god beredskap. Skärpt uppmärksamhet handlar bland annat om ökad vaksamhet och rapportering av eventuella avvikelser. Vilka säkerhetsåtgärder vi vidtar eller vilket skydd vi använder oss av kommenterar vi inte, säger Karin Swanson.

Spekulerar inte

– I övrigt så följer vi händelseutvecklingen. För oss handlar det alltid om att sätta säkerheten främst så för oss är detta en självklarhet. Men vi spekulerar inte i om vem eller vilka som ligger bakom olika handlingar i vår omvärld.

Från Sveriges tredje kärnkraftverk i Oskarshamn vill man inte kommentera något.

– Vi följer myndigheters rekommendationer kring sådana här skeenden. Just säkerhetsrutiner på våra anläggningar kommenterar vi inte av naturliga skäl, säger Roger Strandahl, kommunikationsdirektör på Uniper som tillsammans med Fortum äger kärnkraftverket.

Säpo: Prioritera säkerhetsskydd

Hotbilden mot Sverige har fördjupats, konstaterar Säkerhetspolisen.

"Säkerhetspolisen kan konstatera att det säkerhetspolitiska läget i Europa allvarligt försämrats, en händelseutveckling som även påverkar Sveriges säkerhet. Hotbilden mot Sverige har breddats och fördjupats och är såväl militär som civil", skriver pressekreteraren Gabriel Wenstedt i en kommentar.

Säpo vill dock inte kommentera om det kommer att rekommenderas skärpningar av säkerheten kring svenska energianläggningar.

"Säkerhetspolisen går inte in på hotbilden mot specifika verksamheter. Med det sagt är det generellt viktigt att fler verksamheter prioriterar säkerhetsskyddet för att kunna skydda Sverige och stärka totalförsvaret".

Fakta: Gasläckorna i Östersjön

Flera läckor har upptäckts på gasledningarna i Östersjön, både i svensk ekonomisk zon och i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Länders ekonomiska zoner är inte detsamma som territorialvatten.

Läckaget i Nord Stream 2 uppstod under natten till måndag. Under tisdagen upptäcktes att Nord Stream 1 också läcker. På onsdagen upptäcktes ytterligare läckage.

Både svenska och danska seismiska mätningar visar att explosioner ägt rum i havet timmar före respektive läcka upptäcktes.

Myndigheter och bedömare i flera länder lutar åt att det rör sig om medvetna attacker.

En säkerhetszon har upprättats för sjö- och flygtrafik som bör hålla avstånd till läckorna på minst fem sjömil respektive 1 000 höjdmeter.

Det är oklart hur mycket gas som läckt ut. Enbart Nord Stream 2 beräknas innehålla 300 miljoner kubikmeter stillastående gas.