Efter bränderna – elkablar grävs ner i jorden

2021-07-22 08:07  
En av alla bränder som just nu härjar i Kalifornien, här i Alpine County i lördags. Foto: Noah Berger/AP/TT

Kaliforniens största elbolag, Pacific gas and electric (PG&E), har beslutat att gräva ner drygt 1 600 mil av sina elkablar i marken. Beslutet kommer efter att bolagets kablar tros ha orsakat ännu en jättebrand.

Anledningen är de våldsamma bränder som drabbat västra Nordamerika under tidiga sommaren. Några av bränderna har startats av gnistor från elkablar, och det var just kablar från PG&E som låg bakom den jättebrand runt orten Paradise som 2018 kostade 86 människor livet.

Utrustning från företaget tros även ligga bakom en pågående storbrand, Dixie kallad, efter att ett träd fallit över en elektrisk ledare samma dag som branden startade.

Läs mer: Världsrekord för likström i marken

– Vi åtar oss att genomföra ett av de största infrastrukturprojekten i vår delstats historia, säger vd:n Patti Poppe på en presskonferens.

– Och vi börjar nu idag, fortsätter hon.

Väntas ta ett årtionde att bli klar

Hela projektet, där 1 600 mil elkablar ska grävas ner, väntas ta ett årtionde och kosta tiotals miljarder dollar.

Hittills i år har över 121 000 hektar land och skog brunnit bara i Kalifornien. Det är långt mer än under samma period i fjol, vilket totalt sett var det värst branddrabbade året i modern tid.

Läs mer: Nyckfullt klimat hotar energiförsörjningen

Den största just nu pågående branden – den 160 000 hektar stora Bootlegbranden i delstaten Oregon – startades dock av ett blixtnedslag, meddelade utredare på onsdagen. Branden har förstört minst 67 hem och runt 100 andra byggnader, och 2 200 personer kämpar för tillfället mot lågorna.

Just nu härjar nästan 80 bränder i västra USA och i Kanada ytterligare omkring 300. Där kallades 470 soldater under onsdagen in för att bistå de redan utsända militärerna och brandbekämparna i släckningsarbetet.

Läs mer: Risk för skogsbrand – då stängde elbolag av strömmen för 800 000

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt