Risk för skogsbrand – då stängde elbolag av strömmen för 800 000

2019-10-11 19:15  

Det amerikanska elbolaget Pacific Gas & Electric stängde av strömmen för nära 800 000 kunder i Kalifornien för att elnätet inte skulle orsaka en skogsbrand.

Bolaget vidtog åtgärden på grund av väderprognoser som förutspådde varmt, torrt och blåsigt väder med risk för skogsbränder. Strömmen stängdes av stegvis med början på onsdagsmorgonen, lokal tid.

Åtgärden kallas för Public Safety Power Shutoff och vidtas i förebyggande syfte. Den här gången berodde den främst på de hårda vindarna.

– Säkerheten för våra kunder och de samhällen vi tjänar är vårt allra viktigaste ansvar, vilket är orsaken till att PG&E har beslutat sig för att stänga av strömmen till kunder under den här omfattande och svåra vindhändelsen, säger PG&E-chefen Michael Lewis i ett pressmeddelande.

I torsdags bröt ändå en stor skogsbrand ut i San Fernando Valley, norr om Los Angeles. På fredagen hade omkring 100 000 personer beordrats att evakuera området där branden riskerar att sprida sig, skriver LA Times.

Under det planerade strömavbrottet sattes servicestationer upp på flera platser så att kunder kunde få tillgång till vatten, toaletter och telefonladdning. Men kritiken var ändå hård från flera håll.

Bolaget har ansökt om konkurs

Under torsdagen meddelade elbolaget att drygt 400 000 kunder hade fått tillbaka strömmen. Men samtidigt hade elva väderrelaterade fel hittats i elsystemet som kommer att behöva åtgärdas.

New York Times rapporterar att ledningarna måste inspekteras innan strömmen kan kopplas på igen. Arbetet kan ta upp till fem dagar.

Enligt tidningen stängde även ett annat elbolag, Southern California Edison, av strömmen för 13 000 kunder under torsdagen.

Utrustning från Pacific Gas & Electric tros ha orsakat flera skogsbränder i Kalifornien 2017 och 2018. Efter krav på ekonomisk ersättning ansökte bolaget om konkurs tidigare i år men arbetar på en rekonstruktionsplan, rapporterar flera medier.

Krav på nedgrävning och isolering

Kaliforniens hittills mest dödliga brand, Camp Fire, utbröt i november 2018 och ledde till 85 dödsfall. Efter att ha utrett hur branden utbröt meddelade delstatens brandmyndighet i maj i år att den orsakades av PG&E:s elledningar. Myndigheten kom fram till att det fanns två antändningspunkter, båda vid PG&E:s elledningar, och i det ena fallet var det vegetation över ledningen som orsakade brandutbrottet.

Tidningen Electrical Contractor skriver att elledningar kan orsaka brand på flera sätt. Dels kan grenar från närbelägna träd slå emot elledningar och ge upphov till gnistor, dels kan kraftig vind slå omkull ledningsstolpar så att spänningssatta ledningar faller i torrt gräs som antänds.

De många skogsbränderna i Kalifornien har lett till krav på att elledningar grävs ned i marken och att luftledningar isoleras så att de inte lika lätt kan ge upphov till gnistbildning, rapporterar tidningen.

Linda Nohrstedt

Mer om: Elnät Brand

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt