Världsrekord för likström i marken

2017-05-17 15:27  

Ett nytt världsrekord har satts för högspänd likström i landkabel. Det lyder på 640 kilovolts spänning.

Det är den danska kabeltillverkaren NKT, som fram till nyligen hette NKT Cables, och kemijätten Borealis som meddelar att de har slagit världsrekord för högspänd likström nedgrävd i marken.

NKT har köpt ABB:s kabeltillverkning i Karlskrona, och det är främst där det nya kabelsystemet har utvecklats. Isoleringsmaterialet i kabeln, tvärbunden polyeten, har huvudsakligen tagits fram av Borealis i Stenungsund.

– Du kan kalla det för ett svenskt världsrekord om du vill. Testerna har pågått i ett år och majoriteten av arbetet har gjorts av det gamla ABB-teamet, där de flesta nu ingår i NKT, säger Detlev Waimann, teknisk chef på NKT.

Läs mer:

Läs mer: Likström växlar upp ett steg till

Med högspänd likström (HVDC från engelskans high voltage direct current) kan elektricitet överföras över stora avstånd med liten energiförlust. Tekniken lämpar sig därför väl för elförbindelser som grävs ner i marken eller läggs på havsbottnen.

NKT:s nya kabelsystem har en överföringskapacitet om drygt 3 GW, vilket är 20 procent mer än företagets existerande lösning med 525 kilovolts spänning.

– För oss är världsrekordet väldigt viktigt. Vi visar att vårt kabelsystem, som har samma komponenter som 525 kV-systemet, är pålitligt och fungerar ihop med ABB:s omvandlare för 640 kV. Det är en fördel för då kan man överföra mer kraft med samma kabel, säger Detlev Waimann.

På sin hemsida skriver NKT att ett par likströmskablar med 640 kilovolts spänning kan överföra tillräckligt med elektricitet för att försörja tre miljoner hushåll.

Borealis påpekar att 640-kilovoltskabeln ger ännu högre överföringskapacitet över längre sträckor, förbättrade kopplingar mellan länder och elnät samt bättre anslutning av förnyelsebara energikällor till framtida nät.

Men det finns HVDC-länkar med ännu högre spänning. Flera förbindelser har byggts med 800 kV och både ABB och Siemens är inblandat i ett arbete som ska leda till den första 1100 kV-förbindelsen, som ska gå tvärs över Kina.

Läs mer:

Läs mer: Kriget om elnäten

NKT poängterar att deras världsrekord handlar om nedgrävd likströmskabel.

– De kinesiska exemplen handlar om luftledningar. Inga av dem har kommersialiserats som landkabel, så vitt vi vet. Luftledningar med HVDC är ganska enkelt att bygga, medan nedgrävda kablar är svårast eftersom du måste isolera metalldelarna och kontrollera de elektriska fälten, säger Detlev Waimann.

NKT ska nu försöka vidareutveckla 640-kilovoltssystemet så att det även kan fungera som sjökabel. Detlev Waimann ser en lysande framtid för högspänd likström.

– HVDC är mycket lovande. I Tyskland, till exempel, måste man överföra kraft från havsbaserad vindkraft i norr till samhällen i söder, och det är bara möjligt med HVDC om du inte vill förstöra samhället och omgivningarna, säger han.

Linda Nohrstedt

Mer om: Likström

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt