Energi

E-handel utnyttjas för kärnvapenspridning

På Alibaba går det att köpa kolfibertråd utan kontroller. Till höger: Irans president Mahmoud Ahmadinejad inspekterar urancentrifuger i Natanz-anläggningen.
På Alibaba går det att köpa kolfibertråd utan kontroller. Till höger: Irans president Mahmoud Ahmadinejad inspekterar urancentrifuger i Natanz-anläggningen.

Forskare varnar att tjänster för e-handel kan användas för att kringgå sanktioner mot massförstörelsevapen.

Publicerad

För att köpa kolfibertråd av högsta kvalitet kräver ett särskilt japanskt exporttillstånd och ett slutanvändaravtal. Toray Industriers T700 används nämligen inte bara till tävlingsmotorcyklar och jetplan, utan är också perfekt för att bygga centrifuger för anrikning av uran.

Kinensiska Alibaba är ett av världens största e-handelsföretag. Företagets tjänster för att mäkla kontakt mellan företag och underleverantörer pekas nu ut av forskare som en möjlig smitväg för teknik för massförstörelsevapen. I en artikel i tidskriften Bulletin of the atomic scientists kritiserar de den bristande kontroll som gör att det går att köpa komponenter till ett kärnvapenprogram på en öppen marknad.

På Alibaba hittade forskarna leverantörer som erbjöd kolfiber, aluminium och stål av tillräckligt hög kvalitet för att materialen skulle kunna användas till urancentrifuger – utan kontroller.

I en FN-rapport avslöjas att 7,6 ton av just Torays kolfiber beslagtagits av tullen i Singapore 2012. Destinationen var Iran.

Sådana produkter omgärdas normalt av dussintals kontrollmekanismer från olika organisationer och myndigheter. Export till länder som Iran och Nordkorea är helt förbjudna.

Handel med varorna kontrolleras bland annat av Nuclear Suppliers Group. Kina finns med bland de 48 medlemmarna som har skrivit under på att driva genom exportlicenser, slutanvändaravtal och begränsningar av vidareförsäljning för tiotals kategorier av varor med dubbla användningsområden.

Kryphålet är att Alibaba som mäklare mellan säljare och köpare inte omfattas av samma regler som ett företag som säljer produkterna direkt.

Forskarna kräver nu att Alibaba kontrollerar anbud och förfrågningar efter varor som omfattas av de internationella reglerna, och att e-handelstjänsterna överväger att blockera handel med varor som har få tillämpningar utanför kärnvapenindustrin.
Följ Ny Teknik på Facebook!