Danmark ska bli ”ett stort grönt kraftverk för Europa”

2022-06-27 07:34  
Vindkraftverk i Öresund – snart en vanligare syn? Arkivbild. Foto: Paul Kleiven/NTB/TT

Danmark ska mångdubbla den förnybara elproduktionen till år 2030. Det är resultatet av en bred parlamentarisk överenskommelse som på midsommardagen presenteras av regeringen.

"Danmark blir med det här avtalet ett stort grönt kraftverk för hela Europa", säger klimatminister Dan Jørgensen (S) i ett uttalande.

Produktionen av solenergi och vindkraft på land ska fyrdubblas. Produktionen från vindkraft till havs ska samtidigt femdubblas från nuvarande nivå till totalt 12,9 gigawatt.

Läs mer: Vattenfall köper flytande havsvindparker nära Göteborg

Uppgörelsen syftar i grunden till att uppfylla landets klimatmål, men har fått ökad aktualitet till följd av Rysslands invasion av Ukraina. I dagsläget värms runt 400 000 danska hem med gas.

"Det gör oss sårbara för Rysslands inflytande på gasförsörjningen och det är dåligt för klimatet och danskarnas plånböcker", säger Jørgensen.

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt