Energi
Cern kan ge Nobeldrama
Partikelfysiklaboratoriet Cern är inte uträknat när det gäller att få Nobelpriset i fysik. Det har hänt tidigare att teoretiker och de som visat att teorin stämmer har prisats åren efter varandra.
Dramatiken var stor när Nobelpriset i fysik skulle tillkännages förra året. Att britten Peter Higgs och belgaren Francois Englert skulle få priset för att de förutsagt Higgspartikelns existens var mer eller mindre givet. Frågan var om också partikelfysiklaboratoriet Cern, där partikeln till sist hittades, även skulle prisas.
På morgonen tisdagen den 8 oktober satt Ny Teknik med bland reportrarna som fanns på plats på Kungliga Vetenskapsakademin och väntade. Kvart för kvart sköts tillkännagivandet upp. Till slut meddelades att Peter Higgs och Francois Englert delade på årets Nobelpris. Men Cern omnämndes i prismotiveringen. Att någon som inte får priset finns med där brukar inte förekomma. Förklaringen kom senare under dagen när det läckte ut att Cern hade varit föreslagen som den tredje mottagaren. Men en majoritet av ledamöterna hos KVA ville inte rösta igenom förslaget.
Besvikelsen bland forskarna på Cern var stor. Men hoppet är inte ute. Kanske får de priset i år. I Nobelprisets historia finns redan ett exempel där en teoretiker som förutsade existensen av en partikeltyp prisades ett år, medan mannen som bevisade att den existerade fick priset året efter. År 1949 fick den japanska teoretiska fysikern Hideki Yukawa Nobelpriset i fysik för att han elva år tidigare förutspått mesonen. Partikeltypens existens bevisades av fysiker Cecil Powell år 1947. För det fick han Nobelpriset i fysik år 1950.
Om historien upprepar sig får vi veta imorgon tisdag, tidigast kl 11.45 när Nobelpriset i fysik tillkännages.