Energi

Cern kan ge Nobeldrama

Partikelfysiklaboratoriet Cern är inte uträknat när det gäller att få Nobelpriset i fysik. Det har hänt tidigare att teoretiker och de som visat att teorin stämmer har prisats åren efter varandra.

Publicerad

Dramatiken var stor när Nobelpriset i fysik skulle tillkännages förra året. Att britten Peter Higgs och belgaren Francois Englert skulle få priset för att de förutsagt Higgspartikelns existens var mer eller mindre givet. Frågan var om också partikelfysiklaboratoriet Cern, där partikeln till sist hittades, även skulle prisas.

På morgonen tisdagen den 8 oktober satt Ny Teknik med bland reportrarna som fanns på plats på Kungliga Vetenskapsakademin och väntade. Kvart för kvart sköts tillkännagivandet upp. Till slut meddelades att Peter Higgs och Francois Englert delade på årets Nobelpris. Men Cern omnämndes i prismotiveringen. Att någon som inte får priset finns med där brukar inte förekomma. Förklaringen kom senare under dagen när det läckte ut att Cern hade varit föreslagen som den tredje mottagaren. Men en majoritet av ledamöterna hos KVA ville inte rösta igenom förslaget.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här