KD vill ha två nya kärnkraftsreaktorer vid Ringhals

2021-02-12 10:36  

Sverige behöver mer el framöver. Lösningen är att öka antalet kärnreaktorer från sex till åtta, enligt Kristdemokraternas Ebba Busch. ”Framför allt är det viktigt att politiken signalerar att kärnkraften är basen i svensk energiförsörjning”, säger hon till SVT.

På torsdagskvällen kom utspelet från Ebba Busch på sociala medier: återställ befintliga sex reaktorer för att drivas under sin fulla livslängd, och bygg två nya reaktorer "så snart som möjligt".

– Vi måste se till att premiera energislag som är utsläppsfria, leveranssäkra och som klarar av att leverera mycket el. Och framför allt är det viktigt att politiken nu signalerar att kärnkraften är basen i svensk energiförsörjning, säger Ebba Busch till SVT.

Läs mer: Hur ligger det till med elbristen, egentligen?

Eldar olja – några timmar

Kristdemokraternas partiledare motiverar behovet av med kärnkraft med att ”vi kommer att behöva mycket mer el framöver, inte mindre. Det behövs för jobben i industrin, för klimatomställningen och för att säkra hållbara elpriser för hushållen”.

Detaljer som vilken teknik som de nya reaktorerna skulle använda och vad de skulle kosta att konstruera har Kristdemokraterna inte meddelat. Filip Johnsson, professor i energisystem vid Chalmers, säger till Ny Teknik att nya reaktorer skulle kräva en gigantisk investering.

Dessutom skriver Ebba Busch att Sverige nu i perioder tvingas elda i oljekraftverk och importera smutsig kolkraft, på grund av bristen på kärnkraft. Under förra veckan var oljeeldade Karlshamnsverket igång ungefär åtta timmar med en kapacitet på 40 MW. Denna vecka är verket i beredskap, vilket betyder att det kan dra igång inom två timmar.

Vattenfall: Rätt beslut stänga Ringhals 1 och 2

2015 beslutade Vattenfall att stänga av Ringhals reaktorer 1 och 2 i förtid. Produktionschefen Torbjörn Wahlborg säger nu till SVT att det var rätt beslut att stänga reaktorerna, även om han tror att elsituationen i dag inte hade varit lika ansträngd och osäker om vi haft mer kärnkraft.

Beslutet 2015 togs av ägarna med bakgrund av nya säkerhetskrav på oberoende härdkylning, krav som kom efter Fukushimaolyckan. Man hänvisade då också till effektskatten på kärnkraft, en skatt som togs bort senare (2018).

Läs mer: Så säkras reaktorerna för extrema katastrofer

Henning Eklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt