50 miljoner ägg kommer ätas i påsk – så kokar du energismart

2019-04-11 11:15  
50 miljoner ägg kommer ätas av svenskarna i påsk. Foto: TT

Snart är det dags för den stora äggfrossarhelgen, nämligen påsken. Men visste du att det finns energismarta sätt att koka dem på?

50 miljoner ägg kommer svenskarna att äta under påsken 2019, uppger branschorganisationen Svenska Ägg.

Dessa 50 miljoner ägg kokar inte sig själva, och majoriteten av äggen kommer förmodligen att kokas på vanliga spisar. Men det finns energismartare sätt att koka äggen på, hävdar Energimyndigheten.

Myndigheten påstår att om påskens alla ägg kokas i äggkokare skulle Sverige spara upp till 849 000 kilowattimmar el. Vilket motsvarar 1,6 miljoner kronor i elkostnader. Energimyndigheten har jämfört att koka ägg i äggkokare med den med traditionella kokkonsten i kastrull, både på keramikhäll och induktionshäll. Med och utan lock.

Läs mer: Nya matvanor får äggkokaren att öka trycket

– Det som gör äggkokaren så effektiv är att det behövs mindre vatten än i en kastrull. I en äggkokare behövs ungefär en deciliter vatten per kokning, medan det går åt ungefär sex deciliter för att koka ägg i en kastrull, säger Ileana Hagelin på Energimyndighetens Testlab.

”Äggkokaren är överlägsen”

Så här gick mydigheten till väga. Man använde sig av kravmärkta svenska ägg 53-63 gram stora. Samtliga test startade med 15-gradigt vatten och innehöll sex ägg som togs från det fem grader svala kylskåpet. När äggen kokats upp sänktes värmen till häften. De som tillagades i äggkokaren gjordes så enligt tillverkarens instruktioner. Testet var klart först när äggen var hårdkokta, det tog mellan 12 och 17 minuter.

– Testresultatet visar att äggkokaren är överlägset mer energismart än övriga sätt. Och kokar man äggen i en kastrull är det viktigt att använda lock, säger Ileana Hagelin i ett pressmeddelande.

Energimydigheten skriver i testet att de är medvetna om att en äggkokare är en extra pryl i hemmet, och inte försvarbar att köpa enkom för att koka ägg i påsk. Men om man har en sådan sedan tidigare så är den överlägset energisnålast att koka äggen i.

Tre tips för att koka ägg

Det energismartaste sättet att koka ägg på, är att koka äggen i en effektiv äggkokare.

Du kan spara energi när du kokar ägg genom att behålla locket på, då kan du sänka värmen.

Att koka ägg på induktionshäll går lika snabbt som med en äggkokare. induktionshällen drar däremot cirka 80 procent mer energi.

Källa: Energimyndigheten.

Viktor Krylmark

Mer om: Koka ägg Ägg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt