Nya matvanor får äggkokaren att öka trycket

2018-01-02 09:10  

Svenska folket köper allt fler färdigkokta ägg, och nu har livsmedelsförädlarna PF Food investerat i en ny kokmaskin som kan koka och skala över 16 000 ägg i timmen. Därmed har Motalaföretaget förvandlats till Skandinaviens största äggkokeri.

Doften av nykokta ägg känns redan ute i inlastningen där äg­gen lyfts över, 30 åt gången, till ett transportband som för in dem i maskineriet. Första steget är att de faller ner på en liten metallspets som pickar dem i den trubbiga änden.

– Det är för att få in vatten mellan skalet och hinnan under kokningen. Då blir de lättare att skala, förklarar Magnus Franzén, vd på kokeriets hälftenägare Mixum AB. En skruvtransportör tar äggen framåt genom kokdelen i rätt hastighet.

– Det varierar lite beroende på äg­gens storlek och färskhetsgrad. Just den här laddningen ska gå i 14 minuter och 96 grader, säger Magnus Franzén.

Äggen ska vara 10-14 dagar gamla helst

Äggen levereras viktsorterade till anläggningen, för att alla ägg i samma batch ska vara lika stora och lika gamla.

– Kokningen och skalningen är inte komplicerade, men paramet­rarna runt omkring är lite speciella eftersom det är levande material vi jobbar med. På det sättet är det en viss skillnad mot plåt- och mutterindustrin, vårt råmaterial är inte alldeles enhetligt, säger Magnus Franzén.

Läs mer: 50 miljoner ägg kommer ätas i påsk – så kokar du energismart

Exempelvis bör äggen helst vara 10–14 dagar gamla, eftersom den lilla luftbubblan innanför skalet växer med tiden. Optimal höjd på bubblan är sex millimeter.

– Även hönsens ålder spelar in. Äldre höns ger lösare äggvita, och då måste äggen kokas längre tid. Samtidigt kan vi inte koka dem för hårt heller, för då tar det längre tid att kyla dem efteråt, säger Magnus Franzén.

Och det är för lång nedkylningstid som ger äggulan den grå hinna som du säkert stött på hemma vid frukostbordet.

– I sig är det helt ofarligt, men det ser inte snyggt ut och maten ska ju vara dekorativ också, säger Magnus Franzén.

Kylningen av de kokade äggen sker i tre steg

Även hygienkraven är förstås speciella, när det handlar om livsmedelsproduktion. Personalens arbetsrockar tvättas dagligen i fabrikens eget tvätteri, och bärs tillsammans med hårnät och arbetsskor – i slätt gummi utan skosnören eller spännen, där smuts skulle kunna samlas.

Ingen släpps in i skyddszonen, som hela kedjan efter kokningen kallas, utan att först desinficera både händer och skor.

Läs mer: Glad påsk med äggrobot

Här kyls äggen i tre steg: först i vatten som håller 8,4 grader, och därefter duschas de i 10,2-gradigt vatten medan de skalas. Slutligen kyls de skalade äggen till 0,6 grader i en bakterie­hämmande lag med sju promille citronsyra. Själva skalningen går till så att äggen förs framåt på gummerade rullar, medan metallskenor slår dem i sidled.

– Det är samma princip som om du lägger ett ägg i ett glas och skakar det fram och tillbaka. Men det kräver ganska hårt kokta ägg, löskokta skulle bara bli mos, förklarar Magnus Franzén. Skalen skiljs ut för att levereras som jordförbättringsmedel åt lantbruket. Äggen delas upp i två linjer: en hinklinje där äggen förpackas i en bakteriehämmande lag. Och en gaslinje där en maskin från tyska Multivac utför så kallad modified atmosphere packaging (MAP) i lätta plasttråg.

– Den suger ut luften och tillsätter en blandning av 70 procent kväveoxid och 30 procent koldioxid för att söva bakterierna, innan den svetsar på locket. Det är främst salladskedjan Picadeli, en av våra största kunder, som vill ha gasförpackat. Men även färjerederier och andra som vill ha så lite emballage som möjligt, säger Magnus Franzén.

Nya kokmaskinen klarar över 16 000 ägg i timmen

De gasförpackade äggen går in på en robotlinje från Front Automation i Jönköping som limmar kartonger runt trågen som transportskydd, varefter kartongerna åker till utlastningen där en ABB-robot staplar kartongerna på lastpallar. Här kan de bli stående ett tag i väntan på lastbilarna, varför utlastningen håller en konstant temperatur mellan fyra och sex grader.

– Så roboten är programmerad att aldrig stå helt stilla, för att inte bli stel i oljorna, berättar Magnus Franzén.

Läs mer: ”Jesus-batteriet” ska revolutionera batteritekniken

Den nya kokmaskinen har i det närmaste fördubblat anläggningens kapacitet på äggsidan, från 8 600 till 16 200 ägg i timmen. Den körs i tvåskift och levererar omkring en kvarts miljon kokta och skalade ägg per dygn, från vad Mixum kallar Skandinaviens modernaste och största äggkokeri. Men ursprunget är ett vanligt hönseri, som Magnus Franzéns pappa Karl-Erik startade 1976.

I början av 90-talet bestämde sig Magnus Franzén och hans bröder för att börja förädla produkten.

– Vi levererade kokta ägg till McDonald’s i ganska liten skala, men några år senare började det lossna ordentligt på äggsidan. Restauranger och andra som anordnar stora julbord insåg fördelarna med att köpa färdiga ägg. Sedan följde färjerederierna efter och sedan började mackarna sälja färdiga smörgåsar, minns Magnus Franzén.

Läs mer: Hatstorm efter Svenska kyrkans tweet om tacofredag

I dag levererar PF Food omkring 1 500 ton kokta och skalade ägg per år. PF Foods lokaler byggs just nu ut med 2 500 kvadratmeter, och Magnus Franzén utesluter inte ytterligare expansion.

– Det är egentligen den nya kokningen som går på maxkapacitet hos oss, de övriga delarna av kedjan klarar ännu mer. Med en större kok kan man komma upp i 24 000 ägg i timmen, och det är inte omöjligt att vi skaffar en sådan framöver, avslutar han.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt