Elbilar

VW: Laddinfrastrukturen är ett ansvar för staten

Sten Forsberg, vd Volkswagen Sverige. Foto: Janerik Henriksson/TT
Sten Forsberg, vd Volkswagen Sverige. Foto: Janerik Henriksson/TT
Volkswagen ID börjar levereras hösten 2019. Foto: Ingo Barenschee
Volkswagen ID börjar levereras hösten 2019. Foto: Ingo Barenschee

När tillverkarna sätter full fart – hänger då samhället med? Den frågan ställer sig Sten Forsberg, vd för Volkswagen Sverige.

Publicerad

Volkswagen har de senaste åren genomgått en enorm omvandling. Från att vara ett hierarkiskt bolag med enorma volymmål och slagordet das Auto – till att bli ödmjukt transparenta och sikta stort mot elektromobilitet.

De med en elak tunga kan hävda att allt enbart beror på den utsläppsskandal som briserade 2015, men även om den så kallade Dieselgate har spelat in är det inte hela orsaken till förändringen.

En som är odelat positiv till övergången till el är Sten Forsberg, chef för Volkswagen Sverige. Och för hans del kommer 2019 vara det riktiga startskottet för den eldrivna framtiden.

– Just nu befinner vi oss i lite av ett mellanläge då vi endast har E-Golfen som huvudattraktion. Men sedan börjar det hända grejer. Om någon månad når vi normalläge med Passat GTE som varit en tjänstebilsfavorit, och den 8 maj öppnar vi förbeställningen av nya ID, säger han.

Just detta, modellen ID, är Volkswagens stora huvudnummer, inte bara i år – utan för millenniet. Äntligen lanseras en helt ny plattform med flera olika bilmodeller som är utvecklade från grunden för att vara helt batteridrivna.

– Nu tar vi språnget och går all in. Det är nu det blir på riktigt och vi lanserar en bil som inte bara är elektrifierad, den är fullt uppkopplad med allt vad det innebär, säger Sten Forsberg.

Och det stora tekniksprånget innebär att mycket kommer förändras, och det väldigt fort. Volkswagenkoncernen gick i slutet av sommaren ut med informationen om att de ska sluta vara en renodlad producent och i stället vara mer allomfattande leverantör. Något som bland annat kommer innebära att man från centralt håll har mer dialog med slutkunderna.

Men vad tycker då återförsäljarna om den elektrifierade och uppkopplade framtiden? På detta svarar Sten att det kommer att vara en utmaning, men att de är med på vad som komma skall.

– Ur ett återförsäljarperspektiv är elektrifiering och digitalisering en stor omställning. Service, reparationer och olja har varit viktiga inkomstkällor. Men med elbilar blir servicekostnaderna betydligt lägre, säger han.

”Elektrifiering ett måste”

Därutöver ska Volkswagen skriva om avtalen med sina återförsäljare, detta för att (likt Tesla) förbehålla sig rätten att kunna göra direktuppdateringar via bilarnas uppkoppling. Och även om vissa återförsäljare kan grymta åt en minskad affär, säger Sten Forsberg att det här inte är något VW har smugit med.

– Hela vår koncern har varit tydlig med att vi ska göra vår del för att nå Parisavtalet 2050. Då är elektrifiering ett måste. Vi har fört den diskussionen länge.

För att nå Parisavtalet har Volkswagen sjösatt en ambitiös plan som är väldigt intressant då den ger tydliga årtal för fossilbilsteknikens pensionering. Sten Forsberg förklarar att om VW ska ha fasat ut fossilbilar till 2050, och snittlivslängden på en bil är på tio år – ska den sista fossildrivna bilen ha sålts 2040.

Och räknar man ytterligare bakåt med en typisk livslängd för en plattform ska den sista fossilbilsarkitekturen lanseras 2026. Vilket gör att det inte är långt kvar till vägs ände för dieselbilen. Men utöver elektrifiering kommer mycket kraft att läggas på energieffektivisering, alternativa drivmedel som HVO100, där tester just nu genomförs på fabriksnivå.

Även om elektrifieringen är av godo finns det en del orosmoln enligt Sten Forsberg. Och de handlar inte så mycket om teknik eller vad biltillverkarna gör – utan om samhället.

– De flesta har i dag nog en tanke om laddbart när de planerar bilinköp, om tre år tror jag att man kommer utgå från att man vill ha en elbil och ytterligare några år bort är det nog standard. Men risken med en så här snabb omställning, vilket det är, kan vara att politiker och samhälle tror att det bara är kunder och biltillverkare som ska ta den här resan. Vi står inför ett paradigmskifte där vi går från att vara ett fossilt drivet land med en infrastruktur av bensinstationer, till att bli ett elektriskt land där det måste finnas en infrastruktur på plats för att konsumenter ska våga göra ett bilinköp. Sverige måste ha en trovärdig plan för hur vi ska göra den här övergången.

Tittar vi på laddinfrastrukturen i dag lämnar den en del att önska, och Sten Forsberg säger att han har full förståelse för att de som bor på landsbygden inte är lika övertygade om elektrifieringens fördelar. Vilket inte är så konstigt eftersom de sällan inkluderas i diskussionen. Ofta handlar debatten om storstäder och pendlartrafiken, miljözoner i huvudstaden eller dieselförbud. Och han menar att här har samhället ett stort ansvar.

– I storstadsområden kommer laddningen lösas av kommersiella krafter, men hur blir det i glesbygd? Där tror jag det kommer att vara utmanande att hitta kommersiella lösningar, utan här måste det finnas en strategi för hur kommuner och myndigheter ska ta ansvar.

”Måste säkerställa att alla kan ladda sin bil”

En annan risk Sten Forsberg ser är att bilinköp blir begränsat till hur du bor och att möjligheten till att ha bil helt enkelt blir en segregerande faktor.

– Det finns en risk att vi hamnar i en situation som handlar om vem som har möjlighet att köpa elbil. De som köper elbilar i dag är till stor del villaägare som har lätt att montera en laddbox. I nästa steg behöver även de som bor i flerfamiljshus kunna ladda. Här behövs samarbete och stöd från kommuner och elnätsbolag. Vi måste se till att fastighetsägare, företag men även staten som sådan kan säkerställa att alla har lika rättighet att ladda sin bil. Politiker är överlag positivt inställda till elbilismen. Men jag skulle vilja se mer konkreta åtgärder och en tydlig plan för hur de ska göra. Det finns många utredningsuppdrag, men tiden är en faktor. Även om det är positivt med återinförandet av ladda hemma-stödet och klimatklivet. En av orsakerna till att vi inte har fått ett större genomslag för biogasen är infrastrukturen… precis samma sak kan hända med elbilar, säger han.

Ett annat problem är enligt Sten Forsberg hur nuvarande skattesystem är utformat. Det bonus malus-system som infördes i fjol riktas enbart mot nya bilar. För begagnatköparen finns det inget incitament.

– Incitamenten för att köpa nya elbilar eller laddhybrider är starka, men inte för begagnade. Det här har gjort att äldre laddbara bilar försvinner ut ur landet då exempelvis Norge har bra styrmedel som även inkluderar begagnade elbilar. Här bör regeringen skyndsamt se över möjligheterna att göra ett omtag. Vi pratar om att 700-800 bilar i månaden försvinner över till Norge, så det är en väldigt hög andel. Sen är ju systemet utformat så att en tre år gammal bensin/dieselbil kan få lägre skatt än innan bonus malus infördes – vilket öppnar för att vi kanske får se en import av dessa bilar, säger Sten Forsberg

Ytterligare ett problem som staten måste börja ta tag i när elbilen slår igenom bredare är hur man ska tänka på energi. Hur ska man klara av kapaciteten, vad ska kraven på laddstyrning vara och så vidare? Just nu är det inte ett problem eftersom antalet elbilar är så få.

– Vi ser redan nu utmaningar i vissa områden där Svenska kraftnät har påtalat bristerna. Vad kommer hända när vi får en stor andel elbilar som pluggas in på eftermiddagen?  Det här måste ju både nätägare och myndigheter ha i åtanke. Därtill är det numera lagstadgat att man ska presentera energiprestanda vid husförsäljning – men hur ska vi göra då. Ska det krävas två elmätare, uppkopplad box eller vad? Snart kommer den här typen av frågor att komma upp och då krävs det svar, säger han.

Vill göra mer än att sälja bilar

Och för att undvika en situation där biltillverkare och konsumenter lagt i högsta växel – men där infrastruktur och myndigheter agerar ankare vill Sten att man från riksdagen vågar stå upp för förändringen fullt ut.

– Vi kommer att behöva en slags konsumentvägledning där statsmakterna tar ett större ansvar. Regering och riksdag måste ta ett aktivt ställningstagande och våga visa att man satsar. Men för vår del känns det uppfriskande och stärkande att kunna säga att vi kan och vill jobba med hållbar mobilitet samt arbeta bredare än att bara sälja bilar, säger Sten Forsberg.

Volkswagens elektrifierade modeller

Elbilar

E-Golf. Beställningsbar med preliminär leverans i höst. Pris från 428 900 kr

E-up! Bör bli beställningsbar i höst med leverans efter årsskiftet. Priset är inte fastställt men modellår 2019 kostade 291 500 kr

ID. Förbeställning öppnar 8 maj, premiär i september, pris ej fastställt

Laddhybrider

Golf GTE. Bör bli beställningsbar efter sommaren med leverans senare i höst. Priset är inte fastställt men modellår 2019 kostade 401 500 kr

Passat GTE. Blir beställningsbar igen i sommar och med leverans runt årsskiftet. Priset är inte fastställt men modellår 2019 kostade 453 500 kr