ELBILAR

Video avslöjar: Här laddar ”Volvo-syskonet” 10-80 på under 12 minuter

En Zeekr 001 kopplas in för snabbladdning vid tillverkarens 600 kW-laddare

Glöm Porsche och Tesla. När det kommer till riktigt snabb laddning ska man rikta blicken åt annat håll. Detta då Zeekr visat att deras 001 kan ladda från 10-80 procent på dryga 11 minuter.

När Audi lanserade sin första E-tron var 150 kW i snabbladdningskapacitet något man skröt högt om (även här ). Aldrig tidigare hade serieproduktions-elbilar gått att ladda så snabbt. Men även om det inte förefaller vara allt för länge sedan den bilen gjorde entré – är den typen av prestandasiffror verkligen historiska. 

När det kommer till att ladda snabbt har dels Porsche (och då sedan Audi) samt Hyundai/Kia varit pionjärer. Modeller som Taycan, E-tron GT, Kia EV6 och Hyundai Ioniq 5 har alla stabil laddkapacitet på över 200 kW. Och självklart kan vi räkna in Tesla i skaran där.

Men i jämförelse med vad som sker hos de kinesiska tillverkarna är det bara ladd-halvfigurer. Xpeng G9 lanserades med 300 kW i kapacitet och har i tester faktiskt överträffat detta. För några veckor sedan trumfades dock detta rejält då Li Auto Mega kopplades in och klarade av att suga i sig el i upp till 521 kW. 

Det är inte ”bäst i klassen” längre. Som en del i Zeekr:s uppdatering av modellen 001 kommer även ett nytt batteri. Detta, CATL:s så kallade Shenxing-batteri med LFP-kemi, klarade av att laddas i 546,4 kW. 

Inkopplad till 600 kW klarade Zeekr 001 att nå en maximal laddhastighet på 546 kW.

Att hög laddeffekt är endast ena sidan i att få till bra snabbladdning. Att kunna hålla den höga effekten under ett längre intervall är den viktigaste delen. Eller som Silvia Gramlich, utvecklingsingenjör på Audi, uttryckte det till Ny teknik.

– Vissa konkurrenter har ”sockertopps-koncept” där effekten är jättehög, men bilen kan inte hålla den särskilt länge. Vår effekt kanske inte är lika hög, men vi kan hålla den konsekvent. Mer som Taffelberget (platåberg i Sydafrika, reds. anm) än en sockertopp. Och tittar vi på hur mycket energi vi får ut över tid så är det mer, sade hon då.

Men för Zeekr är det ingen sockertopp – utan snarare en väldigt stor högplatå. 

I en video på företagets Weibo-sida kan man se att bilen på fem minuter hinner ladda in 264 km (enligt den snällare CLTC cykeln), men även att den extremt höga laddkapaciteten hålls mellan 10 och 35 procent SoC. Det innebar att hela resan från tio till 80 procent avklarades på 11 minuter och 28 sekunder.

Laddningen skedde vid Zeekrs egna V3-laddare som kan ge upp till 600 kW och det hela i ett garage med runt 25 graders temperatur.

Batteriet som är på 95 kWh går endast att få i kombination med fyrhjulsdrift, och ännu så länge är det enbart i Kina detta levereras. 

Vid en 600 kW-laddare kunde en Zeekr 001 med det nya Shenxing-batteriet ladda 264 km(CLTC) på fem minuter.