Elbilar

Turkiet presenterar sin första inhemska elbil

Togg planerar för fem modeller, och nu har president Erdogan presenterat två prototyper. De ska ha en räckvidd upp till 500 km och kunna ladda 80 procent på en halvtimme.

Publicerad

Med produktion i landet för bland andra Hyundai, Toyota, Honda och Renault har man en väletablerad biltillverkning – och Turkiet anser att tiden är mogen för en helt inhemsk elbil. Det handlar närmare bestämt om fem modeller.

Den första bilen från det nya märket Togg blir en liten suv med design av italienska Pininfarina, som ska lanseras 2022. Men redan nu har två prototyper visats upp. Suven samt en sedan avtäcktes av ingen mindre än Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Kunderna ska kunna välja mellan två batteripack som antingen ger drygt 300 km räckvidd, alternativt dryga 500 km. De kommer med en åttaårig garanti och sägs kunna laddas upp till 80 procent på mindre än en halvtimme. Köparna erbjuds också två drivlinor.

Versionen med drivning på bakhjulen levererar 200 hästkrafter, och då AWD-versionen har en motor per axel får den hela 400 hästkrafter. Med bakhjulsdrift klaras 0-100 km/h av på 7,6 sekunder, medan den fyrhjulsdrivna vässar tiden till 4,8 sekunder.

I sin presentation trycker Togg på lyx och bilens höga säkerhet. Bland annat ska det sätt som batteripacket skruvas fast vid den modulära plattformen ge chassit 30 procent mer vridstyvhet än jämförbara bilar. Sju krockkuddar är standard och bilen ska leverera autonomi på ”nivå 2+”. Bland förarassistanssystemen finns exempelvis ”Slow Traffic Pilot”.

Inne i bilen får föraren hjälp av en assistent i hologram-form. Den använder algoritmer för ögonspårning och kan presentera tredimensionell information samt ge stöd i form av förstärkt verklighet.

Erdogan har utlovat att nationen ska ha en fullt utbyggd laddinfrastruktur till lanseringen 2022. Turkiet förväntar sig att 15 års produktion från och med lanseringen ska generera 46,5 miljarder kronor till landets ekonomi.

Bakom det turkiska bilmärket står ett konsortium av fem företag som investerar 34,4 miljarder kronor i projektet. Pengarna täcker bland annat produktionsanläggningen i Bursa där det är tänkt att 175 000 elbilar ska tillverkas årligen. Turkiet kommer ge Togg skatteförmåner och fördelaktiga markavtal. Staten har dessutom lovat att köpa in 30 000 fordon till och med slutet på 2035. Det skriver Automotive News Europe.