Övriga nyheter

Think godkänd i hela EU

Som första elbil har norska Think blivit godkänd i alla EU-länder. Det betyder att bilen kan säljas inom hela unionen, utan att det behövs ett nytt tillstånd för varje land.

Publicerad

Däremot uppfyller varken Think eller någon annan bil EUs regler för elsäkerhet i fordon.

- De är inte klara än – och de blir de förmodligen inte förrän nästa år, säger Sören Hedberg, utredare på svenska Transportstyrelsen.

Att få ett europeiskt typgodkännande innebär att en bilmodell räknas som kvalitetssäkrad. Hittills har ingen elbil nått så långt.

Men när EU ändrade sina regler den 29 april i år öppnade det dörren även för elektriskt drivna bilar.

- En europeisk certifiering gör att det blir mindre pappersarbete och lättare för oss att expandera till flera europeiska marknader, säger Thinks vd Richard Canny i ett pressmeddelande.

Det är det holländska certifieringsorganet RDW som har testat och godkänt Think City. Enligt RDW uppfyller bilen EUs krav när det gället till exempel bromsar, belysning, säkerhetsbälten och krocksäkerhet.

Think City klarar även kraven för CE-märkning av elektrisk utrustning, hävdar biltillverkaren.

- Men det är vilseledande, det finns ingen CE-märkning av bilar, säger Sören Hedberg.

Nya EU-regler

EU införde 29 april ett nytt direktiv (2007/46/EG) för typgodkännande av motorfordon. Direktivet innehåller de flesta bestämmelserna från det tidigare direktivet (70/156/EEG), men också ett antal helt nya begrepp och skyldigheter.

Till exempel stod det tidigare skrivet att bara fordon med förbränningsmotor kunde godkännas inom unionen. Den skrivningen är borta i det nya direktivet – och därmed kan elbilarna typgodkännas.