Elbilar

TEST: VW Passat Sportscombi - den tyska folkbilen

Smart!
Osmart!

I skuggan av den populära laddhybriden, Passat GTE, så lever dieselvarianten fortfarande ett riktigt gott liv. Trots alla skriverier om dieselns vara eller inte vara, så är 190 hästars Passat 2.0 TDI en populär tjänstebil på den svenska marknaden.

Publicerad

I skuggan av den populära laddhybriden, Passat GTE, så lever dieselvarianten fortfarande ett riktigt gott liv. Trots alla skriverier om dieselns vara eller inte vara, så är 190 hästars Passat 2.0 TDI Sportscombi en populär tjänstebil på den svenska marknaden.

Nu när den ”svenska folkbilen” alla kategorier, V70, har lämnat över till en helt ny och dyrare generation Volvo, så är den 3 år gamla ”tyska folkbilen” ett ännu starkare alternativ än tidigare. Anledningen är att VW Passat Sportscombi var den starkaste konkurrenten till Volvo V70 när det gällde pris och utrymme, något som inte V90 riktigt kan leva upp till.

Trots att VW Passat Sportscombi har varit med ett tag, känns den fortfarande riktigt modern. Välbalanserad, komfortabel, säker och fullmatad med förarstödsystem. Utrustningen och måtten är desamma som Passat GTE som jag testade i början av året. Skillnaden ligger i den tekniska specifikationen. 

Testbilen var en fullmatad 2.0 TDI 4motion (fyrhjulsdrift) med den fina 190 hk dieseln som vi hittar i ett flertal modeller inom koncernen. Med ett vridmoment på 400 Nm är det en bottenstark och pigg motor som dessutom har en riktigt bra förbrukning. 0-100 km/h klara den på 7,7 sekunder och toppfarten är 228 km/h. Snittförbrukning är på 5,1 l/100 km och CO2 utsläppet 134g/km. Förbrukningssiffror för samma motor men utan fyrhjulsdrift är 4,5 l/100 km och CO2 är 119 g/km.

Den 6-stegade DSG-lådan växlar riktigt mjukt med Mode Select i komfortläget och snabbt i sportläget. Fyrhjulsdriften av Haldex 5-typ bidrar till en riktigt bra väghållning även vid aktiv körning på krokiga vägar. Ljudnivån i kupén är i klass med de allra bästa. Jag mätte upp 65dB vid 100 km/h och det är en bekväm nivå.

Innerutrymmena är väl tilltagna, framförallt baksätet som erbjuder ett fullgott utrymme för en 197 cm redaktör. Framsätena ger ett utmärkt stöd för alla i princip alla kroppstyper. Bagageutrymmet är bland de största och sväljer hela 650 liter med baksätet uppfällt och 1780 liter med baksätet nedfällt (40/20/40) och det är betydligt mer än vad t.ex. Volvo V90 klarar av.

 

Instrumenteringen är, precis som i Passat GTE, tydlig och infotainmentsystemet lätthanterligt. Testbilen var utrustad med ett antal tillval som bl.a.. R-line paketet, Traffic Jam Assist, Active Info Display (Digital interaktiv instrumentering), Dynaudio ljudsystem, Head Up DisplayArea View (360 grader runt om visning med hjälp av fyra kameror) och glassoltak.

En riktigt smart lösning är att backkameran göms undan när den inte behövs. En lösning som jag saknar på de flesta andra bilar eftersom kameralinsen annars lätt blir nedsmutsad. En lösning som inte är så smart är placeringen av USB kontakten i mittkonsolen som omöjliggör att lägga telefonen där, speciellt om du har en nyare och större smartphone.

VW Passat Sportscombi 2.0 TDI med 190 hk startar på 309 200 kr för den framhjulsdrivna varianten. Grundpriset på testbilen är 336 000 kr med automat och fyrhjulsdrift. Eftersom testbilen var i stort sett fullutrustad så hamnade priset på 470 800 kr, men då finns inget mer att önska.

Det är lätt att förstå varför VW Passat Sportscombi är så populär som tjänstebil. Man får mycket bil redan under 7,5 basbelopp eftersom R-line ingår i Business Edition. Den är precis vad Volvo V70 var: trygg men en aning åt det sportigare hållet.

 

FOTO: Håkan Nilsson