Elbilar

Test: Volkswagen Touareg TDI

Stor grill och smala strålkastare...
Skärmen i mittkonsolen är rejält tilltagen
Touareg har stämningsljus som går att juster i 30 olika färger
Innovation cockpit låter föraren se vad hen föredrar själv
Det går att lasta mycket, dessvärre fälls inte baksätena plant

Nya Touareg är ett rejält kliv uppåt och enligt VW ett bevis på att folka har klass. Men håller bilen verkligen måttet? Alla Tjänstebilar har stött och blött modellen på vägarna runt Salzburg.

Publicerad

Nya Touareg är ett rejält kliv uppåt och enligt VW ett bevis på att folka har klass. Men håller bilen verkligen måttet? Alla Tjänstebilar har stött och blött modellen på vägarna runt Salzburg.

En premiumkantad folka för de som har behov av en rejäl bil. Nya Touareg är enligt tillverkaren den bil man utan att skämmas ska kunna ställa bredvid premium-fullblod som BMW X5 och Mercedes GLE. Eller som företagets tales person Martin Hube uttrycker det: ” Det här är vår enda premiummodell och vi är inte rädda att mätas mot BMW, Mercedes eller Volvo”.
Och det är ett bra försök, men det finns saker som skaver i premiumjämförelsen.

Det första intrycket som möter de som går mot en Touareg är att det onekligen är en Volkswagen. Stilistiskt har man byggt vidare på det designspråk man har på de mindre suvarna Tiguan och T-Roc. Men det här är ingen liten bil. Touareg tar för sig, och det märks även på prislappen – 579 900 kronor är priset vid introduktion.

För pengarna får man dock en teknikspäckad bil. Den digitala instrumenteringen ”Innovation Cockpit” som är standard är ett rejält kliv framåt jämfört med den gamla generationen, och tillsammans med den gigantiska skärmen i mittkonsolen känner man sig verkligen modern. Det hela påminner en hel del om koncernsyskonet Audis alternativ och är otroligt bra.

Komfort och utrymme

För de som väljer att satsa på flaggskepps-folkan får man ett fordon med gott om utrymme. Hela bilen har endast vuxit något på längden och bredden, men på insidan har man trollat fram desto mer rymd. Långa förare kan obekymrat få plats utan att nöta flinten mot innertak eller sollucka.

Bakom ratten är det en angenäm upplevelse att vara Touaregförare. De nya ventilerade massagestolarna är bekväma och att få lite knådning under färd är trevligt. Stolarna saknar dock möjlighet att sätesförlänga. Trots detta är det dessa som man bör välja om man nyttjar bilen för mycket långkörning, R-Line sätena är hårda.

Väl ute på vägen märks det att man har satsat på komfort. Touareg är stor och trygg. Bilen som provkördes var utrustad med både luftfjädring och adaptiva krängningshämmare. Tillsammans gör de bilen väldigt mjuk, utan att den ska börja gunga allt för mycket. Lägg till fyrhjulsstyrningen så blir det en riktig glidare. I högre hastigheter styr bakhjulen med (likt Audis och Renualts system) vilket ger en behaglig känsla av att flyta fram.

När man kör under 37 km/h så kontrastyr bakhjulen vilket ger upplevelsen att någon puttar runt baken på bilen. I klassiska Kitsbühl fick systemet bekänna färg och det är ett otroligt vettigt tillval för de som har mycket stadskörning i vardagen. Svängradien på Touareg är faktiskt bara 20 centimeter större än på en Golf.

Bra på lunk – men svårväckt

Växellådan, en traditionell automatlåda – inte DSG, gör absolut sitt jobb vid slentrianmässig lunk. Men den håller inte alls för de som vill uppleva sportigare körning. Detta trots att man kan justera inställningar för att förbättra gasrespons och växellägen. Nej, den som stampar på gasen hinner med en hel del filosofiska tankar innan något intressant händer. Visst, går det att få upp bilen i rejäla hastigheter och V6:an känns inte alls orkeslös – den tar bara tid att väcka. Och den yrvakenheten innebär att de med sportigare ambitioner lär bli besvikna.

Den nya Touaregen har kompetenser utanför asfalterad väg, men numera har VW tagit bort ordet ”offroad” när man kommunicerar modellen. Det här är ingen bil för terrängen, utan en komfortabel och representabel bil –  ett alternativ i förortsdjungeln.

Förbrukningen är angiven till 0,69 liter per mil – och den körning vi utförde är svår att ha som facit. Detta eftersom vägen ”hem” i stort sett var en enda lång nedförsbacke. Räkna med att ligga någonstans runt 0,8 liter/mil.

Rymlig och praktisk – men ingen laddhybrid i sikte

I baksätet är utrymmet gott och bagagevolymen har vuxit rejält. Nu ryms det 810 liter innan det är dags att fälla baksätet. Det sätet är även skjutbart och delbart 40:20:40 – vilket är otroligt praktiskt för de med varierande lastbehov. För de som ämnar dra hästkärror eller båtvagnar – 3,5 ton är maximal dragvikt.

En något underlig sak är att här i Sverige får vi vid lanseringen nöja oss med ett motoralternativ. VW:s diesel V6:a. Förvisso en bra maskin – men i Kina släpps en laddhybridversion vid introduktionen. Och tittar man på hur det svenska bonus/malus-systemet slår så blir det inte billigt att äga en ny Touareg. Skatten hamnar på 11 254 kronor om året. När laddhybriden kommer att finnas tillgänglig för svenska bilister återstår att ser, det var inget som Volkswagen i skrivande stund kunde säga något om. Så räkna med att det blir först som modellår 2020.

Prismässigt är nya Touareg hela 30 000 kr dyrare än en Volvo XC90 D5. Och med ovan nämnda straffskatt som kommer vid halvårsskiftet blir ägarkostnaderna även dyrare (1 200 kr mer om året). Jämfört med de tyska alternativen är Touaregen 25 000 kr billigare än BMW X5 och 29 000 kr mindre än Mercedes GLE.

Men har då VW:n samma premiumnivå som ovan nämnda riktmärken? Svaret är nja. Bilen håller hög standard, men det finns flera saker som stör helhetsintrycket. Exempel på detta är att det mellan de båda stora skärmarna finns en rejäl och ful skarv, och även i listverket är det skarvar som knappast skulle godkännas hos BMW och Mercedes. Rattpaddlarna (om man nu tänkt använda dem) är dessutom små plastflärpar som snarare verkar vara en efterkonstruktion än gjorda för att ge mer delaktighet i körningen. Detaljer som gör det där lilla extra.

Och eftersom man vill bli jämförd med märken som lägger stor vikt vid just detaljerna är det här typexempel på saker som gör skillnad. VW-experterna på plats påtalade att en del av bristerna beror på att det vi körde var tidiga produktionsexemplar – och att det blir bättre med tiden.
För de som väljer att fokusera på funktion istället för finish så absolut – nya Touareg känns som ett modernt alternativ och praktiskt alternativ.

Modell som finns att beställa just nu:

– 3,0 V6 TDI 4Motion – 579 900 kr

En sexcylindrig dieselbil med fyrhjulsdrift. Maxeffekten ligger på 286 hästkrafter och vridmomentet på 600 Nm. Angiven blandad förbrukning är 0,69 liter/mil, koldioxidutsläpp 182 g/km.

Fordonsskatten idag: 4 805 kr/år – skatt efter i juli: 11 258 kr/år

Första leveranserna beräknade till vecka 25

Senare kommer en effektsvagare version av TDI:n med 204 hästkrafter samt bensinalternativ med V8. En laddhybrid finns på den kinesiska marknaden – när den går att beställa i Sverige är inte bestämt.

Konkurrenterna:

Volvo XC90

BMW X5

Mercedes GLE

Något information du saknar i testet – eller något du skulle vilja veta mer om? Maila och berätta!