Elbilar

Test: Outsidern från Kia har ambitioner

Det börjar bli trångt i mellanbilssegmentet. Nu finns det en ny spelare som vill ta plats på planen, men orkar den?

Publicerad

Det börjar bli trångt i mellanbilssegmentet. Etablerade europeiska märken får se upp. Nu finns det en ny spelare som vill ta plats på planen.

Kia är lite av en succéhistoria. Under de tuffa åren med global finansiell kris, var Kia det enda märket som ökade på den svenska marknaden. Med nya produkter som Cee´d, en aggressiv prissättning, 7 års garanti och ett brett återförsäljarnätverk, tog Kia marknad där andra förlorade. Under åren som gått sedan Hyundais systerbolag Kia etablerade sig på den svenska marknaden, har man lanserat ett antal modeller som lett till ett relativt komplett program. Det som dock saknats har varit en kombimodell i Volvo V70:s storleksklass, men nu är den bristen avhjälpt. Med nya Optima Sportswagon har man skrivit ett nytt kapitel i framgångssagan med en 4,8 meter lång kombi.

Kia Optima Sportswagon är en riktigt trevlig kombi som erbjuder generösa utrymmen, en hel del praktiska lösningar, utmärkta köregenskaper, mycket skön komfort och de senaste säkerhets- och infotainmentsystemen. När man först ser Kia Optima Sportswagon så ger den ett sportigt intryck. Snygga och rena linjer som sveper hela vägen från den sportiga fronten till den ännu mer sportiga bakdelen.

Den något udda utformningen av sidorutan bakom c-stolpen, bidrar till ett sportigare intryck än bilens konkurrenter. LED-ljus både fram och bak, skapar en snygg signatur när mörkret faller på. Interiört är Kia Optima Sportswagon riktigt snygg. Nu var förvisso testbilen utrustad med GT Line paketet vilket bidrog till den sportiga och genomtänkta interiören. Snygga och tydliga instrument i kombination med en 8” pekskärm som innehåller all tänkbar information som t.ex. navigation, radio/media, fordonsinformation, Android Auto, Apple CarPlay etc. Alla kontroller för klimatanläggning, stolsvärme, rattvärme, körprogram osv. var tydligt placerade.

Mobiltelefoner med QI-programvara, alternativt laddskal/adapter, kan laddas trådlöst genom att placeras i mittkonsolens förvaringsfack framför växelspaken (GT Line och GT). Det finns även ett främre och ett bakre USB-uttag. Pekskärmens infotainmentsystem har sex högtalare som standard. Testbilen hade ett 490 watts Harman Kardon Premium ljudsystem med åtta högtalare som bara finns i GT Line och den 245 hk starka GT modellen.  

Komforten i framstolarna är riktigt bra för en normalbyggd person. Eftersom jag är klart över medellängd saknade jag ett extra stöd för benen, men utöver det så fanns det inget att anmärka på. Ratten är riktigt skön. Sportig och med ett skönt grepp. Från framsätet upplevdes bilen betydligt trevligare än några av konkurrenterna. Riktigt snyggt jobbat!

Baksätet är riktigt rymligt, framförallt det generösa benutrymmet som är betydligt bättre än i de flesta konkurrenter. Här får jag plats med mina 197 cm utan några som helst problem. Två vuxna kan utan vidare åka riktigt långt här. Ryggstödet har en 40/20/40-delning och fälls från kupén eller via en spak i bagageutrymmet. Med ryggstödet uppe ryms fullt godtagbara 553 liter i bagageutrymmet och om det fälls får man 1 686 liter lastutrymme att fylla.

I bagageutrymmet hittar man några exempel på de smarta lösningar som Kia Optima Sportswagon erbjuder. Här finns t.ex. ett justerbart lastsäkringssystem avgränsar själva lasten och håller den på plats med hjälp av en flexibel lastavdelare som justeras individuellt. På lastavdelaren finns dessutom ett ”säkerhetsbälte” som kan användas för att dra runt och säkra lasten. Som standardutrustning finns även ett uppdragbart bagagerumsnät och insynsskyddet kan förvaras i ett särskilt fack under lastgolvet när det inte behövs. Lasttröskeln är låg vilket gör i- och urlastning riktigt lätt. Dessutom har bilen något som kallas Smart Power Tailgate, vilket innebär att bakluckan öppnas automatiskt om man har nyckeln i fickan.

Testbilen var utrustad med en 1,7 liters CRDi diesel på 141 hk som ger ett vridmoment på 340 nm. Ingen direkt sportig motor men ändå rätt bottenstark i de lägre registren. Den 7-växlade dubbelkopplingslådan fungerar riktigt fint. Snittförbrukningen uppges till låga 4,6 l/100 km men dit nådde jag aldrig. Som närmast kom jag ned till 5,3 l/100 km och det är inte så illa. CO2 värdet är 120g.

Lite trist är det dock att man inte stoppat in den härliga 2,2 liters CRDi dieseln på 200 hk som man hittar i t.ex. Kia Sorrento. Det hade höjt Optima Sportswagon åtskilliga snäpp. Den lilla dieseln tappar kraften vid omkörningar i hastigheter över 70 km/h och det är synd på en annars så fin bil. I övrigt var den skönt balanserad och riktigt tyst på de hala småvägarna i Uppland och motorvägen till Stockholm.

Fast det är ju klart. Vill man ha en riktigt sportig känsla så kan man ju alltid satsa på den 245 hk starka 2,0 bensinaren med turbo och 350 nm vridmoment. Då handlar det om helt andra värden som imponerar desto mer. Tråkigt att Kia inte riktigt har förstått att om man ska vara med och konkurrera med bl.a. VW och Ford, så måste det ske på lika villkor. Nä. Gör om och gör rätt Kia. Optima Sportswagon förtjänar en mycket bättre dieselmotor än det här!

Nu ska det dock tilläggas att Kia även erbjuder en laddhybrid Optima, dock endast som sedan än så länge. Kia Optima PHEV är utrustad med en 2,0 liters bensinmotor på 156 hk och till den har man adderat en elmotor på 50 kW som tillsammans ger 205 hk, men den ska jag skriva om vid ett annat tillfälle.

Säkerhetsmässigt så har sedanmodellen fått 5 stjärnor i EuroNCAP och inget talar för att inte kombin ska få samma fina resultat. Bilen är fylld med flera passiva och aktiva säkerhetssystem som sig bör för en modern bil. Här hittar vi t.ex. adaptiv farthållare, autobromssystem som använder långdistansradar i kombination med en kamera för att förutspå kollisioner med andra bilar eller fotgängare och vid fara bromsa in, aktiv filkörningskontroll, dödavinkelvarnare och varning när andra bilar passerar bakom när man backar ut från en parkering.

Kia Optima Sportswagon är en riktigt trevlig bil, trots att man kunde önska en större motor. Priserna är kanske inte längre ”Kia låga” men i konkurrensen står de sig väl. Ingångspriset är 292 900 kr för dieselversionen 1,7 CRDi Komfort med sjuväxlad dubbelkopplingslåda DCT.  Väljer man utrustningsnivån GT Line (testbilen) så hamnar priset på 331 900 kr, men då får man omdesignade stötfångare och luftintag, kromlister i matt finish samt 18-tums aluminiumfälgar, eljusterbar förarstol, elmanövrerad baklucka, eluppvärmda ytterplatser baksäte, Harman Kardon® ljudsystem, LED-strålkastare med kurvljus, helljusassistans, panoramaglastak, sportstolar med läderklädsel och sportratt, självparkeringssystem, trådlös mobilladdare för smartphones och backvarnare för bakomvarande trafik.

Vill man ha mer ”pulver” under huven så satsar man på Optima Sportswagon GT med 2,0 T-Gdi motor på 245 hk och sexväxlad automatlåda med bland annat elektroniskt kontrollerad fjädring, motorsljudsförstärkare, röda bromsok och ventilerade eljusterbara framstolar för 359 900 kr, men då finns det mycket att välja på inom segmentet.