Elbilar

TEST: Nya Skoda Octavia övertygar

Europas bäst säljande kombi har genomgått en facelift som inte bara märks i designdetaljer, utan även i komforten. Det här är ett riktigt smart köp.

Publicerad

Artikeln publicerades ursprungligen 2017.

Europas bäst säljande kombi har genomgått en facelift som inte bara märks i designdetaljer, utan även i komforten. Det här är ett riktigt smart köp.

Vän av ordning kan lätt få för sig att jag är partisk till Skoda efter att ha skrivit en hel del om deras bilar på senaste tiden. Jag kan försäkra er att så är inte fallet. Det är bara så att den tjeckiska biltillverkaren levererar så många nyheter på kort tid och samtliga är verkligen värda att skriva om. Skoda är helt enkelt ett av de mest spännande bilföretagen i Europa och deras produkter övertygar som aldrig förr.

Efter att sett nya Skoda Octavia på pressbilder och senare på presslanseringen i Wien, var så dags att testa bilen på ”sommarvägar” i norra Portugal. Eftersom Sverige är Europas kombitätaste land, så fokuserade jag på två kombivarianter som förväntas stå för största volymen.

Det handlar bl.a. om en trecylindrig turbomatad bensinmotor på 1,0 liter, 115 hk och en förbrukning på 4,8 l/100 km. Tre cylindrar och en liter låter inte speciellt imponerande, men detta kan bli en hit. Det är ett litet underverk av styrka och smidighet, som överraskade mig totalt. Man har lyckats klämma ur hela 200 Nm vrid ur motorn och det märks, framförallt på lägre varv och farter under 130 km/h. För ett introduktionspris på endast 194 900 kr är detta nog en av de mest prisvärda bilar jag någonsin testat. För ett tillägg på 14 500 kr går den att få med den fina 7-växlade DSG-lådan.

Den andra varianten av nya Skoda Octavia som också kommer att locka svenska bilköpare, är den helt nya fyrhjulsdrivna dieseln 2,0 TDI som levererar 150 hk. Den är utrustad med en DSG6 automatlåda som växlar precis så smidigt som man kan förvänta sig av en modern bil som vill vara med och slåss om tjänstebilskunderna. Den här sköna och tysta dieseln producerar 340 Nm vridmoment som fungerar över ett brett register. Det ger en härlig kraft vid acceleration och omkörningar. 0-100 km/h går på 8,5 sek och snittförbrukningen ligger på 4,3 l/100 km. Introduktionspriset är 260 900 kr och är även det riktigt lågt i förhållande till konkurrenterna.

Gemensamt för båda modellerna är hur tysta och välbalanserade de är. De känns genuina och oerhört bekväma, oavsett om man kör på motorväg eller på små krokiga vägar med usel asfalt (eller i djupa sanddyner). Instrumenteringen är tydlig och funktionell, med en stor infotainmentskärm som innehåller den mesta man önska sig av uppkopplingar och information. Innerutrymmena är riktigt bra och stolarna sköna att åka långt i. Bagageutrymmet med sina 610 liter med baksätet uppfällt, är störst i sin klass. Fäller man baksätet, sväljer Skoda Octavia hela 1 740 liter. Imponerande!

Det råder ingen tvekan om att Skoda Octavia är en av marknadens bästa kombibilar i sin klass, med en mycket hög säkerhetsnivå och körkänsla i toppklass. Det är svårt att inte vara positiv när priset dessutom gör den till marknadens kanske mest prisvärda bil.

Nya Skoda Octavia lanseras i Sverige under vecka 10, 2017, och senare under våren lanseras uppdaterade versioner av Octavia RS och Octavia Scout.