Elbilar

TEST: Mercedes X 250 d 4MATIC – En lyxigare pickup

När Mercedes lanserar den första ”premium pickupen” så är det en ombonad modell som bygger på Nissan Navarras chassi men med Mercedes drivlina. Kommer den att röra om i det för Mercedes helt nya segmentet? Med största sannolikhet.

Publicerad

När Mercedes lanserar den första ”premium pickupen” så är det en ombonad modell som bygger på Nissan Navaras chassi men med Mercedes komfort. Kommer den att röra om i det för Mercedes helt nya segmentet? Med största sannolikhet.

Mercedes vill gärna se X-Klass som ett alternativ till en SUV men det har jag nog lite svårt att se. X-Klass är en 5-sitsig pickup med ett ganska obekvämt baksäte, så där spricker SUV teorin. Istället är X-Klass ett mycket välutrustat arbetsfordon för i första hand hantverkare som uppskattar kvalitet och komfort i sin rullande arbetsplats och inte för barnfamiljen som åker till fjällen…fast det går också om man vill.

Vad är det då som utmärker X-Klass över ”den japanska kusinen” Nissan Navara som man inte bara delar plattform med, utan även designdetaljer? Exteriört så är främst fronten med den stjärnbeprydda och kraftfulla grillen. Under den så hittar vi en kromram som framhäver det lite mer exklusiva som Mercedes representerar. Från sidan är den påtagligt lik Nissan Navara med samma utformning av dubbelhytten. Baktill så framgår med all tydlighet att detta är en Mercedes med en kromad stjärna.

Men det är inne i den fyradörrars dubbelhytten som man mest märker att detta är en Mercedes. Samma höga detaljkvalitet som man hittar i samtliga deras personbilar och SUV som gör X-Klass unik i detta segment. De bekväma stolarna känner man igen från bl.a. GLC. Här kan man välja mellan läderklädslar och fyra tygklädslar, samt tre olika utföranden av instrumentpanelen. Här finns ädelträ och krom, något som är ovanligt i bilar av den här typen.

En annan detalj som utmärker sig för Mercedes X-Klass är körkänslan som inte ligger långt efter en SUV. Den här testen hade Mercedes förlagt på Trosta Park i närheten av Arlanda och där ingick körning på en slalombana och i en lerig terräng. Både slalombanan och den lagom krävande terrängbanan, klarar den 5,34 m långa och 1,92 m breda X-Klass lika galant som de flesta av Mercedes SUV:ar.

Ett arv från Nissan Navara är den stela bakaxeln med skruvfjädrar som utan problem sväljer i stort sett alla ojämnheter. Som tillval kan man också få diffspärr, något som är en nödvändighet och man kör mycket terräng. Ett utmärkt hjälpmedel är Comand-skärmen som med hjälp av 360° kameror, visar bilens position i fågelperspektiv. Markfrigången är 20 cm och vill man ha ytterligare 2 cm luft under bilen, så finns detta som tillval. Mercedes har dessutom omarbetat chassit där man bl.a. breddat spårvidden med 7 cm för bättre komfort.

Dragkroken klarar upp till 3,5 ton, så X-Klass har alla förutsättningar att bli en riktigt populär dragbil. Baklämmen går att fälla 180° (tillval) och flaket som är 1578 mm djupt och 1560 mm brett kan lasta upp till 1 067 kg. Mellan hjulhusen kan man lasta en europapall på tvären. Självklart finns det ett antal tillval som bl.a. skåp för flaket så man kan skydda varor.

Vid lanseringen erbjuder Mercedes endast en 2,3 liters turbodiesel som även den är ett arv från Nissan Navara. Man kan välja mellan 163 hk eller 190 hk (testbilen). Ingen av dessa är någon utpräglad prestandamaskin men i kombination med Nissans sjustegade automat, så är X-Klass riktigt bekväm att köra. 190 hk varianten levererar 450 Nm vridmoment redan vid 1 500 varv. Någon gång i mitten av nästa år kommer det en Mercedes V6-diesel på 258 hk med 7G-Tronic automatlåda och permanent fyrhjulsdrift. De svenska priserna börjar på 315 900 kr (ex. moms) för X 250 d 4Matic Progressive Edition. Det finns även ett lyxigare utförande som kallas Power och kostar 45 000 kr extra (ex moms).

Summering

Mercedes första pickup lyfter komforten till en ny nivå, något som borde tilltala bl.a. hantverkare som tillbringar mycket av sin arbetstid i bilen. Eftersom X-Klass endast kommer med dubbelhytt, begränsas kanske målgruppen en aning. Komforten i baksätet är inte i klass med ”vanliga” bilar på grund av det raka ryggstödet. Körmässigt så är X-Klass mycket bekväm och kvaliteten på inredningen är i topp i klassen. Att man ärvt Nissans drivlina är definitivt ingen nackdel. Mercedes tror på stora framgångar för modellen och jag har heller ingen anledning att något annat.

Testbilens tekniska data:

Motorn från Nissan är en 2,3 liters turbodiesel på 190 hk som levererar 450 Nm vridmoment redan vid 1 500 varv. Den är fyrhjulsdriven och kraftöverföringen sker via en 7-stegad automatlåda med hög- och lågväxel. 0–100 km/h tar 11,4 sek och toppfarten är 184 km/h. Förbrukningen vid blandad körning är 7,6 l/100 km och CO2 är 203 g/km. Tjänstevikten är 2 169 kg, maxlasten 1 031 kg och max dragvikt hela 3 500 kg.

 

FOTO: Håkan Nilsson & Daimler AG