Elbilar

TEST: Hyundai Ioniq Plug-in hybrid

Tydlig information...
...om bl.a. kraftflöde...
...och aktionsradie med el.
Teknik när den är som bäst.
Största skillnaden exteriört.
Kablar för alla kontakter medföljer i praktiska väskor.

Utrustad med samma drivlina som systerbilen Kia Niro Plug-in och med samma sköna komfort som den ”vanliga” hybridvarianten jag testade förra hösten, har Hyundai nu kompletterat utbudet inom Ionic-familjen med den kanske bästa versionen.

Publicerad

Utrustad med samma drivlina som systerbilen Kia Niro Plug-in och med samma sköna komfort som den ”vanliga” hybridvarianten jag testade förra hösten, har Hyundai nu kompletterat utbudet inom Ioniq-familjen med den kanske bästa versionen.

Precis som Ioniq Hybrid är Plug-in hybriden en femdörrars kombisedan som ser rätt bra ut. Bilarna är i stort sett identiska och förutom ett större laddbart batteri, är det bara små detaljer som skiljer dem åt. Även full-elbilen ser i princip exakt likadan ut med skillnaden att grillen ersatts med en plastkåpa. Att göra dem lika är ett smart drag från Hyundai eftersom det inte finns någon som helst anledning att man som andra elbilstillverkare, skapar märkliga och ofta fula designelement bara för att det är en miljöbil.

Interiört är plug-in hybriden identisk med ”vanliga” hybriden. Samma tydliga och funktionella instrumentering, bekväma stolar och bra utrymme i baksätet för två vuxna. Bagageutrymmet är något mindre eftersom plug-in hybridens större batteri stjäl mer plats, men det går fortfarande att fälla baksätet för större lastutrymme.

Komforten är bland de bättre i klassen. Den är tyst och stabil även i högre farter. Ioniq är utrustad med en mängd förararstöd- och säkerhetssystem som ger en trygg och bekväm framfart oavsett underlag och väderlek.

Vad är det då som skiljer rent tekniskt mellan hybriden jag testade förra hösten och Ioniq Plug-in hybrid? Den har ett större batteri på 8,9 kWh jämfört med hybridens 1,56 kWh. Det ger en teoretisk körsträcka på 64 km med endast elmotorn och det är marknadsledande. Själv lyckades jag komma upp i 61 km, vilket är i det klart bästa resultatet av alla plug-in hybrider jag testat.

Laddningen av batteriet kan ske antingen via så kallad regenerering vid motorbromsning eller via ett vägguttag. En laddning på t.ex. IKEA:s laddare, tar ca. 4 timmar. Laddar du hemma via ditt 230V uttag så tar det ca. 6 timmar, vilket innebär att man kan ha en fulladdad bil varje morgon och har man inte så långt till jobbet och möjlighet att ladda under dagtid, då behöver man inte alls köra med förbränningsmotorn.

Bilen drivs av en 1,6-liters direktinsprutad bensinmotor som arbetar enligt Atkinson-principen. Det betyder att förbränningsgaserna expandera mer i cylindrarna än i en vanlig motor och kan därmed avge mer av sin värme- och tryckenergi så att bensinförbrukningen minimeras. I kombination med elmotorn (som ensam kan driva bilen) på 60,5 hk och bensinmotorns 105 hk, blir nettoeffekten 141 hk med 265 Nm vridmoment.

Med hjälp av en 6-stegad automatlåda av dubbelkopplingstyp, blir prestandan godtagbar. 0-100 km/h går på 10,6 sekunder och toppfarten är 178 km/h. CO2-utsläppet är låga 26 g/km vilket kvalificerar bilen till en miljöbilspremie på 20 000 kr. Hyundai uppger att den kombinerade räckvidden är 1 067 km och att den kombinerade förbrukningen är 1,1 l/100 km. Själv mätte jag upp 3,8 l/100 km vid blandad körning och det är inte alls illa!

Hyundai Ioniq Plug-in kan mycket väl vara den bästa plug-in hybriden som erbjuds idag. Faktiskt ett strå vassare än systerbilen Kia Niro Plug-in som jag testade för någon vecka sedan. Den är komfortabel och lättkörd samt kombinationen av driftekonomi, en fordonsskatt på endast 360 kr, ett förmånsvärde på 933 kr/mån och ett attraktivt inköpspris som startar på 299 900 kr, borde Hyundai Ioniq Plug-in rimligtvis hamna högt på tjänstebilslistan.

 

FOTO: Håkan Nilsson