Elbilar

Teslaägaren filmade betasystemets krock

Teslas Full Self-Driving Beta gjorde en rad misstag under körningen i San Joses centrum. Foto: AI Addict/Youtube
Teslas Full Self-Driving Beta gjorde en rad misstag under körningen i San Joses centrum. Foto: AI Addict/Youtube

Full Self-Driving Beta styrde hans Model Y när systemet skickade Teslan rakt in i en stolpe. Under klippet kör bilen dessutom mot rött.

Publicerad

Elon Musk förkunnade i mitten av januari att av testerna av Full Self-Driving Beta hade rullat i mer än ett år utan en enda krock. Den nya mjukvaran ska bland annat kunna ta hand om körningen i mer komplexa stadsmiljöer, på mindre gator – och ta bilen säkert genom korsningar.

Tesla har förhandsgranskat de förare som får testa betaversionen. En av dem är en person med signaturen AI Addict. Han filmade hur den senaste uppdateringen av Full Self-Driving Beta 10.10 styrde hans Model Y genom centrala San Jose i Kalifornien när bilen plötsligt krockade med en stolpe.

Teslan rundade ett hörn och ville köra på den del av vägen som utgjorde cykelbana – trots att den var avgränsad av grova plastpollare. Föraren tog snabbt tag i ratten och försökte styra undan, men hann inte korrigera körriktningen. Farten var dock låg och bilens skador sträckte sig till några skrapmärken.

Under klippet går det också att se hur systemet också ville köra in i på en spårvagnsfil, som inte delas med bilar, trots att spåren är tydligt separerade från körbanan av en refug. Och till detta körde systemet mot rött.

Så informationen från AI Addicts Model Y kommer säkerligen att vara intressant för Teslas utvecklare. Se klippet nedan.