Elbilar

Tesla först över ”magiska” räckviddsgränsen 400 miles

Tesla Model S Long Range Plus Foto: Tesla.com
Tesla Model S Long Range Plus Foto: Tesla.com

Nu har Tesla Model S Long Range Plus en officiell räckvidd på över 400 amerikanska miles – 647 kilometer.

Publicerad

(Artikeln är uppdaterad)

När Model S introducerades 2012 beskrev Tesla räckvidden på strax över 40 mil som frihet att resa varsomhelst. Nu har den officiella räckvidden ökat och sedan den 15 juni klarar modellen av 65 mil på en laddning.

I en blogguppdatering skriver Tesla att den nya officiella räckviddssiffran 402 miles (enligt amerikanska EPA-standarden) är nära på 20 procent mer jämfört med 2019 års Model S 100D, en bil som har samma batteripack som den nya Long Range Plus.

Översatt till svenska förhållanden innebär räckvidden på 647 km innebär att man, i varje fall i teorin, ska klara sträckan Umeå-Stockholm på en laddning, med god marginal.

Även om den officiella siffran har presenterats nu gäller den för alla bilar av modellversionen, som introducerades i Nordamerika i februari. Elon Musk twittrade: ”Alla Model S-bilar byggda sedan slutet av januari har 402 miles räckvidd. Det här handlar bara om att det är officiellt.”

Därtill var han noga med att poängtera att Model S är den första elbilen som kommit över den magiska 400 miles-gränsen.

Räckviddskillnaderna mellan en Model S Long Range Plus och den 100D som såldes i fjol är stora. I uppdateringen går Tesla in på vad man åstadkommit, och hur man har använt lärdomarna från Model 3/Y och applicerat på de äldre modellerna. Det innebär bland annat viktreducering, ökad effektivitet i drivlinan, förbättrad bromskraftåtervinning samt introduktionen av nya fälgar och däck.

Ännu så länge har Long Range Plus inte introducerats i Sverige. Här är det fortfarande Long Range som gäller. En bil som har 610 km räckvidd enligt WLTP.

Fotnot: WLTP-certifieringen som vi använder i Europa och EPA-certifieringen i USA använder sig inte av samma körcykel. Ofta ger EPA en något kortare räckvidd. Det pekar mot att när Model S Long Range Plus lanseras på den här sidan Atlanten kommer räckvidden troligtvis ligga över 650 km.