Elbilar

Taket flög av Tesla Model Y – på motorvägen

Flera Tesla Model Y-ägare vittnar om stora kvalitetsproblem. För en familj i Kalifornien slutade en åktur med att elbilens glastak plötsligt lossnade.

Publicerad

Det lär bli en bilfärd som amerikanen Nathaniel Galicia Chien sent ska glömma. När Chien och hans föräldrar färdades längs motorvägen Interstate 580 i Kalifornien i familjens sprillans nya Tesla Model Y hördes plötsligt ett tilltagande vindbrus.

- Jag trodde att ett fönster var öppet, men en halv minut senare hade hela glastaket på bilen blåst av, säger Nathaniel Galicia Chien i en kommentar till sajten The Verge.

Skickade sur tweet till Elon Musk

På väg till bilverkstan spelade Chien in en kort video som lades upp på Twitter med en syrlig kommentar: "Hallå Elon Musk, varför har du inte berättat att Tesla säljer cabrioleter numera?

Nathaniel Galicia Chien är inte den enda som har råkat ut för kvalitetsproblem hos Tesla Model Y. Flera nyblivna Model Y-ägare vittnar om olika defekter hos bilarna, rapporterar Electrek. Ett av de mer allvarliga felen handlar om flera fall där sittdelen i baksätet lossnat på grund av den inte har varit fäst i basen på bilen.

Andra kvalitetsproblem som plågar Tesla Model Y är felpassningar av dörrar, lackproblem samt att basen på säkerhetsbältet inte varit ordentlig fastmonterad i bilstolar, skriver Vi Bilägare.

"Inspektionsronder i Tesla-fabrikerna"

I somras läckte ett mejl till media där Teslas vd Elon Musk inskärpte vikten av öka produktionstakten av Model Y, samtidigt som man också behöver minska behoven av efterkorrigeringar. I mejlet till sina anställda Musk skrev också att han planerade att besöka Teslas fabriker varje vecka för inspektionsronder i produktionslinan.

Initialt led även Tesla Model 3 av stora produktionsfel, men i takt med tillverkningsprocesserna satt sig har byggkvaliteten förbättrats.

Familjen tröttnade på Tesla

Hur gick det för Nathaniel Galicia Chien och hans föräldrar? För The Verge berättar Chien att Tesla erbjöd att laga familjens Model Y gratis, men att man tackade nej . Familjen överväger istället att köpa en bil från en helt annan tillverkare.

- Det är lätt att skratta åt en sådan här sak i efterhand, men om något liknade inträffar skulle det kunna få allvarliga konsekvenser, säger Nathaniel Galicia Chien.