Elbilar

SSAB och Polestar ska utveckla klimatneutral elbil ihop

Polestar 0 Project Foto: Polestar
Polestar 0 Project Foto: Polestar

Projektet Polestar 0 ska resultera i en helt klimatneutral bil till 2030. Nu krokar biltillverkaren arm med ståljätten SSAB för att nå målet. 

Publicerad Uppdaterad

Volvo Cars- och Geelyägda Polestar offentliggjorde projektet Polestar 0 i april i fjol. Enligt en beräkning har företagets elbil Polestar 2 släppt ut 26 ton koldioxid när den lämnar fabriken. Det ska ner till noll år 2030.

Nu har Polestar undertecknat en avsiktsförklaring om ett strategiskt samarbete med den svenska ståltillverkaren SSAB, som ska ha ställt om till fossilfri tillverkning 2030, meddelar de båda bolagen i pressmeddelanden.

– SSAB visar vägen när det gäller att tillverka kvalitetsstål utan koldioxidutsläpp. SSABs innovativa lösningar kommer att vara ovärderliga för att hjälpa oss att minska koldioxidutsläppen i våra tillverkningsprocesser och i de material vi använder, säger Thomas Ingenlath, vd på Polestar, i ett uttalande.

Samarbetet handlar om att ersätta det konventionella stålet i bilarna med fossilfritt stål, samt även försöka ersätta andra material med betydande koldioxidavtryck.

SSAB har sedan tidigare bildat liknande partnerskap med bland Volvo Cars, Volvo Group, Daimler/Mercedes-Benz och trucktillverkaren Cargotec.