Elbilar

Så kan Europas elbilar vinna kriget om köparna

Volkswagen ID3 tillverkas i Zwickau. Foto: Volkswagen
Volkswagen ID3 tillverkas i Zwickau. Foto: Volkswagen

Europa kan vinna elbilsracet. Men bara om vi tar lärdom av Kina. Det bedömer analysföretaget Jato Dynamics.

Publicerad

Kina kan tyckas ostoppbart, med kraftiga subventioner för elbilar, ett stort köpbehov att mätta och ett till synes oändligt antal billiga modeller att tillgå. Diktaturen är fortfarande världens största marknad för elbilar, men under den första halvan av 2020 var elbilsförsäljningen faktiskt större i Europa – för första gången sedan 2015.

Och med den kraftiga ökningen ser det ut som om Europa inom en snar framtid kan köra om Kina i elbilsracet. Det är slutsatsen i en ny rapport från Jato Dynamics, rapporterar Automotive News Europe.

Elbilarna är billigare i Kina

Trots att pandemin har hämmat elbilsförsäljningen så förväntas året landa i en ökning med sju procent. Europas snabba utveckling beror på att unionen har infört hårdare utsläppskrav för bilar med förbränningsmotorer, till fördel för elektrifierade modeller. Samtidigt stryper Kina sina subventioner.

Jato Dynamics, som utför research för fordonsbranschen, anser dock att både USA och Europa måste ta till sig en rad lärdomar från just Kina om de verkligen vill slå kineserna avseende elbilar. Ett exempel är laddstationerna, där Kina med en offensiv strategi snabbt har fått till en effektiv laddinfrastruktur. Av världens drygt 862 000 laddpunkter finns 60 procent i Kina.

En annan sak är priserna. Trots att den kinesiska staten inte längre är lika generös med subventioner så är elbilarna mycket billigare där än i andra länder.

I Europa har dock modeller med nog räckvidd för semesterresan primärt varit en angelägenhet för de högavlönade. Men med lanseringen av Volkswagens folk-elbilar förväntas den breda prisbilden röra sig neråt. Och även Tesla känner uppenbarligen trycket av att sänka sin prislapp.

”Kinesiska kunder är early adopters”

En annan faktor som Jato pekar på är det stora utbudet, med 138 olika elbilar mot Europas 60 samt ynka 17 för USA.

Analytikerna anser också att de kinesiska bolagen, inklusive underleverantörer, är bättre på att utnyttja tillgänglig data. Därför har de också en större förståelse för sina kunder.

”Kinesiska kunder är teknikintresserade, early adopters som är sugna på att ligga i den digitala utvecklingens framkant. En tredjedel anser att det är avgörande att man kan vara uppkopplad mot bilen, jämfört med 18 procent av konsumenterna i Tyskland. Europeiska konsumenter har som regel varit mer tveksamma när det gäller att ta till sig elfordon. Med en osäkerhet kring elbilarnas kapacitet föredrar de att hålla sig till det de känner till.”, skriver Jato i rapporten.