Elbilar

Renault ska lansera elbil för 100 000 kronor

”Vi tjänar redan pengar på de elbilar vi har i dag trots en blygsam volym', säger Renaultchefen. Foto: Renault
”Vi tjänar redan pengar på de elbilar vi har i dag trots en blygsam volym", säger Renaultchefen. Foto: Renault

Renaults vd lovar att lansera en riktig ”folkelbil” inom fem år. Ambitionen är en prislapp långt under Volkswagens flaggskepp ID.3.

Publicerad

De senaste åren har flera modeller försökt erövra epitetet folkelbilen, och även om Volkswagen imponerar med sin ID.3 – så handlar det fortfarande om en bil med en prislapp på 350 000 kronor. Det har samtidigt spekulerats kring huruvida Renault ska lansera ett eldrivet budgetalternativ, fast hittills har inget hänt.

Men nu har det franska bilmärkets chef tagit bladet från munnen, och enligt Thierry Bolloré kommer Renault inom de kommande fem åren att lansera en elbil i Europa med en prislapp på 10 000 euro, vilket motsvarar drygt 106 000 kronor med dagens växelkurs. Något som företaget kan åstadkomma eftersom de har ett årtionde av elbilsexpertis från att ha arbetat med Zoe.

– I dag jobbar alla med toppmodeller, men alla har inte råd med dem. Nyckeln är att få fram tillgänglig elektrisk mobilitet, säger Renault-chefen i en intervju med branschtidningen Automotive News.

Om Renault nu lyckas med ambitionen att få ut en elbil för drygt 100 000 kronor i Europa så är det en bedrift – och något som kommer att sätta en hel del press på övriga tillverkare. Volkswagens ID.3, som startar på 350 000 kronor, beräknas inte gå med vinst förrän i slutet av sin modellcykel, det vill säga om 6-7 år. Men Renault verkar inte vara oroliga för att budgetelbilen ska vara en förlustaffär.

”Klar bild av att vi kan tjäna pengar”

– Vi tjänar redan pengar på de elbilar vi har i dag trots en blygsam volym. Genom att förutse vad som kommer att ske på marknaden har vi en ganska klar bild av att vi fortfarande kan tjäna pengar, säger Thierry Bolloré.

Då kommer frågan, vilken bil Renault kan tänkas sälja till den prislappen? Jo, i Kina har de redan en budgetelbil kallad City K-ZE – en elektrisk version av Kwid. Den har börjat säljas för 61 800 yuan vilket motsvarar cirka 84 000 kronor. 

Förvisso skulle det krävas viss modifikation för att K-ZE ska klara kraven här i Europa, men det låter inte helt omöjligt att tillverkaren ska lyckas.

Så vad skulle då en budgetelbil ha för specifikationer? City K-ZE är utrustad med ett batteripack om 26,8 kWh samt en elmotor på 44 hästkrafter. Räckvidden anges till 271 km enligt gamla NEDC-cykeln, något som kan översättas till runt 20 mil i verkligheten.

Nu återstår det att se huruvida Renault lyckas med det hela – och om bilen får ett Renault- eller Dacia-märke i nosen.