Här är Volkswagens nya billiga elbil ID 3

2019-09-10 09:32  

Volkswagen har presenterat sin första elbil för masstillverkning. ID 3 kommer att kosta under 350 000 kronor före klimatbonusen och släpps i Sverige under sommaren 2020.

ID 3 presenterades under måndagskvällen på bilmässan i Frankfurt och är flaggskeppet i Volkswagengruppens massiva elbilssatsning. Det är en bil  med yttermått i Golf-klassen, men med större interiör tack vare ny design.

ID 3 är den första bilen som bygger på Volkswagens nya plattform MEB (modular electric drive kit). Ett 20-tal MEB-modeller från Volkswagen och syskonmärkena Audi och Skoda är planerade, och ambitionen är att koncernen ska sälja 10 miljoner elbilar under de kommande 10 åren.

Läs mer: Volkswagen kan konvertera din gamla ”bubbla” till eldrift

Instegsmodellen av ID 3, som är den med det luddiga svenska priset ”under 350 000 kronor” innan bonus-malus, har ett batteripaket på 45 kWh. Det ska ge en räckvidd på upp till 33 mil enligt körcykeln WLTP.

− Vår ambition är att elektrifiera Sverige och ID 3 har förutsättningarna att bli en riktigt ”folk-elbil”. Vi ser redan ett mycket stort intresse, säger Sten Forsberg, chef Volkswagen Sverige i ett pressmeddelande.

ID 3 släpps med tre olika batteripaket

Förutom budgetbilen släpps en mellanvariant med batteripaket på 58 kWh och räckvidd på 42 mil. Och för den som behöver åka riktigt långt finns en sista modell med batteri på 77 kWh vilket ska betyda upp till 55 mils räckvidd.

Vid snabbladdning på 100 kW ska ID 3 kunna få ungefär 29 mils räckvidd på 30 minuters laddning.

Läs mer: Circle K storsatsar – ska bli störst i Sverige på snabbladdning

Den allra första modellen som släpps kallas för ID 3.1, och går att förhandsboka nu mot en reservationsavgift på 1 000 euro. Den ska börja levereras till Sverige till under sommaren 2020.

ID 3.1 kommer att få det mellanstora batteripaket och ska kosta under 40 000 euro i basutförande. Bilen är bakhjulsdriven med en motoreffekt på 150 kW, vridmoment på 310 Nm och topphastighet på 160 km/h.

Ny Teknik är på plats på bilmässan i Frankfurt. Här är vår reporter Johan Kristenssons rapport från VW-lanseringen.

Läs mer: VW:s resa upp ur askan manifesteras av ID 3

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt