Nu är Fords elbil Mustang Mach E presenterad

2019-11-18 07:22  

Ford Mustang har i decennier varit känd som en klassisk muskelbil med V8-muller. Nu krävs modernare hästar under huven, menar Ford, och har avtäckt en eldriven suv-version.

I en upphaussad, webbsänd lansering visade den amerikanska biltillverkaren på söndagskvällen lokal tid upp Mustang Mach E. Den ingår i en storsatsning, värderad till 11,5 miljarder dollar de närmaste åren, på helt och delvis eldrivna bilar.

Teknik som i en Tesla

I reaktioner på nätet hyllas Mach E som den kanske första "vanliga" elbilen för massorna från ett traditionellt amerikanskt märke.

Läs mer: Första kinesiska elbilen som ska erövra Europa

Men samtidigt påpekas att konkurrenten Tesla för flera år sedan gjorde sig av med nosplattan som ska påminna om motorgrill i fronten, ett bärande designelement på den nya Mustangen. Och att Ford, liksom även exempelvis Volvo har gjort, stolt beskriver finesser som en stor skärm i kupén samt trådlösa uppdateringar av bilen som banbrytande nyheter – teknik som Tesla haft länge.

Amerikanska bedömare påpekar också att Teslas börsvärde numera är nästan dubbelt så högt som Fords.

Bill Ford: "Stenhårt emot"

Men det anrika Detroitföretaget hoppas att Mustangens goda rykte i kombination med framtidens teknik ska innebära ett lyft, även om vd:n Bill Ford har varit skeptisk.

– Jag var stenhårt emot det från början, säger han enligt amerikanska medier om att sätta Mustang-loggan på en batteridriven bil.

Men när Bill Ford – sonsonson till grundaren Henry Ford – fick provköra en prototyp ändrade han sig.

– Det kändes som en Mustang-upplevelse.

Mustang Mach E ska börja levereras om ungefär ett år, och i USA kosta från 43 000 dollar (415 000 kronor).

Henrik Samuelsson/TT

Mer om: Ford Ford Mustang

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt