Första kinesiska elbilen som ska erövra Europa

2019-11-12 14:30  
Foto: Alexander Migl

Biltillverkaren från Shanghai rör sig snabbt. Den 29 november kommer Aiways att lansera sin el-suv U5 i Kina – och inom kort ska modellen testa vingarna i Europa.

För Automotive News Europe har företagets medgrundare Fu Qiang bekräftat att alla nödvändiga tillstånd för en lansering är säkrade – och suven ska börja säljas i Europa under det andra kvartalet 2020.

Aiways U5-modell har en räckvidd på 460 km, vilket kan utökas till 560 km för de kunder som kan tänka sig att leasa ett extra batteripack. Därmed erbjuder man en körsträcka som exempelvis kan konkurrera med Audi Q5.

Läs mer: VW:s säljchef: ”Ingen av konkurrenterna har något liknande”

I Kina kommer prislappen att ligga mellan 280 000 och 400 000 kronor. Företaget har utsett Tyskland, Nederländerna och Norge till nyckelmarknader, och konsumenterna ska nås med en blandning av popup-butiker och lokala partners.

Sedan återstår det att se huruvida konsumenterna är villiga att välja en kinesisk modell framför en instegsmodell av Volkswagens ID-familj, som förväntas ligga i samma prisklass. Aiways anser sig dock ha Europasäkrat modellens design genom ett långvarigt samarbete med den tidigare Audiingenjören Roland Gumpert. Deras samriskföretag Gumpert Aiways kommer att agera forsknings- och utvecklingscenter i Ingolstadt.

John Edgren

Mer om: Elbilar Kina

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt