Premium

Kias nya elbil får ultrasnabbladdning och över 50 mils räckvidd

Foto: Kia
Foto: Kia
En bil från Kia som laddas. Nu berättar företaget om Plan S. Foto: Erik Pendzich/REX
En bil från Kia som laddas. Nu berättar företaget om Plan S. Foto: Erik Pendzich/REX

Elektrifiering har varit en vinstlott för Kia. Nu eldar de på i omställningen och säger att märket på fem år ska lansera elva nya elbilar – samt att vi 2021 får se en modell med ultrasnabbladdning och 50 mils räckvidd.

Publicerad

Koreanska Hyundai-gruppen har satsat rejält på att ligga långt fram i teknikskiftet från fossildrift till el. Dels i form av batterielektriska fordon, men även bränsleceller. Kia Motors, som helägs av gruppen har batterielbilar på ritbordet och nu börjar de avslöja vad den strategi de kallar för Plan S innehåller.

I planen (där S står för shift) är strategin att gradvis ta en ledande position i framtidens bilindustri genom att koncentrera affärsmodellen kring elektrifiering, mobilitetstjänster samt uppkopplade och självkörande bilar.

De fyra fokusområdena kanske inte kommer som en blixt från klar himmel, samtliga bilmärken har i någon form presenterat liknande tidigare. Dock så går omställningen snabbt för Kia, inte minst för att man investerar enorma summor. Fram till 2025 räknar tillverkaren att motsvarande 236 miljarder kronor ska läggas på elektrifiering.

Kia har i dagsläget två rena elbilar i modellpaletten, E-niro och E-soul (läs provkörningar av E-niro här och E-soul här). De säljer enormt bra. I Europa stod nollutsläppsbilarna för sex procent av totalförsäljningen under årets inledande kvartal – vilket var en fördubbling mot i fjol. Tittar man på den svenska marknaden så består Kias försäljning till 54 procent av laddbara bilar, och när det kommer till rena elbilar så sitter märket på 15,8 procents marknadsandel.

Finns det något mer i Plan S förutom de fyra fokusområdena? Jo, dels att alla Kia-modeller som lanseras i Europa framöver kommer att erbjudas med en elektrifierad drivlina. Fram till 2025 ska elva nya elbilsmodeller presenteras och året efter räknar Kia med att över 20 procent av försäljningen ska vara elbilar. Det här har man redan kommunicerat tidigare.

Nytt är dock att vi nu får reda på att de 2021 lanserar en crossover byggd på Hyundaigruppens nya elbils-dedikerade plattform. Denna bil kommer att ha en räckvidd på el på över 500 kilometer samt gå att snabbladda på under 20 minuter. Det senare tack vare ultrasnabbladdning, vilket vi får anta rör sig om över 150 kW laddstyrka.

Vidare berättar Kia att elbilarna på den nya plattformen kommer att ha antingen 400- eller 800-voltsarkitektur.