Elbilar

Audi satsar – bygger flera lyx-laddlounger

Foto: Audi
Foto: Audi
Foto: Audi
Foto: Audi

I fjol öppnade Audi en pilotanläggning – och nu rullar man ut på riktigt. Audi ska locka elbilister genom lyxiga lounger med laddning. I år öppnas tre nya och fler är att vänta framöver.

Publicerad

Bra möjligheter att ladda är ett måste för elbilen och att ladda sin bil ska vara en bra upplevelse. Det insåg Tesla tidigt och är i dag den aktör som har störst laddnätverk. Övriga biltillverkare har varit mer trevande och ansåg att på samma sätt som man inte byggt upp nätverket av tankställen – så var det inte bilbranschens ansvar att bygga laddställen.

Men tiderna förändras.

Dels har flera tillverkare den gemensamma satsningen Ionity, men det finns vissa som satsar utanför det. Audi lanserade i december en pilotanläggning i tyska Nürburg. Där erbjöds utöver laddning en lounge att sitta och arbeta i.

Testet verkar ha fallit väl ut – för nu meddelar Audi att man ska bygga ut sin lyx-ladd-lounge-kedja rejält. Ytterligare tre öppnar i år och därefter planerar tillverkaren öppna ännu flera stationer under 2023 och 2024.

Enligt Audis siffror genomfördes det 3 100 laddningar vid pilotanläggningen under det första kvartalet 2022 och utöver möjligheten att ladd har användarna givit positiv feedback över upplevelsen.

Utöver laddning erbjöds även tilläggstjänster som matvaruleveranstjänst.

Audi börjar i Zürich

Det första tillägget öppnar i Zürich finanskvarter till hösten där en lounge med fyra laddplatser sätts upp. Här använder man återanvända batterier som backupp för laddning. Det innebär att man har två ”lådor” med batterier – och dessa innebär att man inte behöver ha lika stor effektkabel in i enheten. Som exempel är batterilagret på Nürnberg-anläggningen på 2,45 MWh, vilket innebär att den bara behöver 200 kW in för att klara av att hålla laddastolparna igång (sex stycken med upp till 320 kW). 

Efter Zürich är det Berlin och Salzburg som står på tur att få lounger följt av ytterligare tre 2023 och ännu fler 2024. Det modulära uppbyggnadssystemet innebär att det går förhållandevis snabbt att bygga dessa lounger.

Laddstationerna är öppna för alla elbilister, men Audi-kunder med ladd-avtal kan reservera platserna.