Lilla elbilen e-up! är enligt Volkswagen designad för vardagens utmaningar. Men när experterna får säga sitt verkar de tycka att e-up! inte klarar av sin uppgift – och bilen hamnar utanför topp 10 för elbilar i Europaindex.
Volkswagen e-up! hade världspremiär på bilsalongen i Frankfurt år 2013 och var den första helt eldrivna, serietillverkade bilen från det tyska bilmärket.
“Med eldrift och fyra säten är e-up! insteget till ett nytt, innovativt bilkoncept. Det handlar om en bil för vardagsbruk i stadstrafik, samtidigt som den är idealisk för pendling eller som en innovativ andrabil”, skrev Volkswagen i pressmeddelandet.
År 2016 kom en mindre facelift : några uppdateringar på insida och utsida, men batteriet och räckvidden förblev densamma. Därför har jag läst tester både före och efter uppdateringen, utan att göra en större åtskillnad på dem.
Vad tycker då Europas experter om den lilla elbilen? Här är några övergripande omdömen:
“En elbil får inte vara en kompromiss på hjul, säger man på Volkswagen. Och på många sätt lyckas man med sin första serieproducerade elbil e-up. Men fortfarande måste man kompromissa med både plånbok och räckvidd” – Allt om bilar
“Volkswagen är sena ut på elbilsmarknaden, men med denna minibilen har de redan satt sig i förarsätet! Varför? Jo, eftersom den är så användarvänlig jämfört med de flesta andra elbilar” – VG
“För en e-up! får man två bra utrustade bensinmotor-ups. Därför får VW e-up! bara fyra stjärnor, trots att den är utmärkt gjord och ger mer körglädje än bensinarna” – Autonews
En liknelse som särskilt fastnar är hur e-up! är motsvarigheten till ett Smeg-kylskåp.
“Ser vi till att den nästa dyraste modellen [...] kostar under 13 000 pund, är den här helelektriska e-up! den motormässiga motsvarigheten till att ha ett Smeg-kylskåp [...]. Den har en premium-prislapp på 20 780 pund [...], ett coolt, lådaktigt utseende och kompromissande praktiskhet i jämförelse med dess större, billigare rivaler” – Carmagazine
Den jämförelsen kan givetvis vara både positiv och negativ, men för e-up! är den mindre smickrande. Prislappen blir nämligen alldeles för hög tycker experterna, och flera listar den som en av bilens nackdelar. “Mycket för en strömdvärg” skriver schweiziska Blick om priset och Allt om bilar tycker att e-up! kostar för mycket “för att kunna vara en eldriven ‘folkvagn’”. Och Carmagazine kommer med ännu en liknelse:
“Vi gillar definitivt e-up, men vi kan inte undgå elefanten i rummet (eller kabinen): en prissiffra som verkar större än bilen själv.”
Även räckvidden är en svaghet hos e-up! enligt Europas biljournalister. Med sina 160 km placerar sig e-up! långt bakom klassledarna – faktum är att de flesta andra elbilarna är bättre. Så här skriver brittiska Whatcar om saken:
“E-ups räckvidd är mindre imponerande. Volkswagen hävdar en maximal räckvidd på 160 km i optimala sommarförhållanden om du kör extremt försiktigt, men på vintern får du vara glad om du når 80 km när du sätter ned foten. Den billigare Renault Zoe kan klara upp till 400 km mellan laddningarna i ideala förhållanden och minst 160 km under vintern.”
När det gäller körningen briljerar dock e-up! och många av experterna tycker att den är kul att köra. Den beskrivs som lättkörd och pigg – dessutom med en god komfort.
“Förra gången vi log så här mycket i en liten elbil var i en Smart ForTwo, med undantaget att vi den här gången inte mådde riktigt lika illa efteråt” – Carmagazine
“Körupplevelsen är väldigt annorlunda är i den konventionellt drivna e-up!. Den verkar helt enkelt bekvämare och den har mjukare fjädring, vilket går hand i hand med den komfortupplevelse som naturligt följer med en elektrisk bil – låg ljudnivå, linjär acceleration och konstant vridmoment” – Motorsiden
På punkten design och interiör är berömmet mer återhållsamt. E-up! bjuder inte på några sensationer, men håller generellt en bra nivå tycker biljournalisterna. “Traditionellt, enkelt och översiktligt” skriver exempelvis Bilnorge. Brittiska Autoexpress gillar också det raka och enkla konceptet – även om det kanske inte passar alla:
“Det är inte en fristående elbil som Renault Zoe, men den nya Volkswagen drar nytta av att vara baserad på en snygg och åtråvärd stadsbil. [...] Alla knappar och reglage är utmärkta och materialkvaliteten är bättre än i Zoe. Dessutom är kontrollerna uppfriskande enkla, trots den futuristiska drivlinan. [...] De teknikintresserade köparna kan dock mycket väl tycka att den här ansatsen är lite konservativ.”
Men trots att e-up! är snygg på både utsidan och insidan så är den inte särskilt stor. Bagaget rymmer fyra-fem stora matkassar enligt Allt om bilar och i baksätet finns bara plats för två. Något som får brittiska Whatcar att beskriva e-up! som “en av de minst praktiska elbilarna”.
Sammantaget tycker experterna alltså att e-up! är en lättkörd och pigg bil som håller bra nivå på design och interiör, men kräver vissa kompromisser när det gäller räckvidd och utrymme.
Dessa kompromisser hade förmodligen varit okej om priset varit lägre, men nu får den höga prislappen biljournalisterna att dra öronen åt sig och sänka sina betyg. Volkswagen e-up! får nämligen bara 63,9 poäng i Europaindex och landar på plats 11 på topplistan för elbilar.
Så visst klarar e-up! vardagens utmaningar. På vägen. Men snäll mot plånboken och vardagsekonomin är den inte, tycker experterna.
: 63,9 av 100 (ett snitt baserat på 14 tester)