Elbilar

ANALYS: Peugeot iOn tog täten – men idag blir den varvad

Peugeots lilla elbil iOn var tidigt ute på elbilsmarknaden, men stötte på patrull ganska snabbt. Och idag råder det inga tvivel om att konkurrenterna kört om och förbi: den får bara 66 poäng i Europaindex och hamnar långt ner på listan för elbilar. Men varför egentligen?

Publicerad

Peugeots lilla elbil iOn var tidigt ute på elbilsmarknaden, men stötte på patrull ganska snabbt. Och idag råder det inga tvivel om att konkurrenterna kört om och förbi: den får bara 66 poäng i Europaindex och hamnar långt ner på listan för elbilar. Men varför egentligen?

Peugeot iOn lanserades  i slutet av 2010 och hade säljstart i Sverige i början av 2011. Den är i princip samma bil som Mitsubishi i-MiEV och Citroën C-Zero, som tillsammans brukar kallas för “trillingarna”.

Modellen var en av de första massproducerade, moderna elbilarna och var därför främst ett reellt alternativ för riktiga miljövänner eller de som ville ha det absolut senaste. Något som bl.a. danska Bilmagasinet lyfte fram:

“Är du typen som ligger i sovsäck framför Apple-butiken för att få den senaste telefonen (det finns det folk som gör!) eller miljöhippie som inte kan undvara en bil, är Peugeot iOn något för dig.”

Varför iOn inte var attraktiv för den breda massan går ganska snabbt att utläsa i biljournalisternas tester och omdömen:

“Det är lätt att se vad Peugeot vill uppnå med sin elektriska bil. Men trots det, med de här kostnaderna kopplade till sig, skulle iOn kunna drivas på friskluft och ändå inte vara rekommenderbar” – Autocar

“iOn är sålunda kanske en dyr men funktionsduglig förlaga till en ny generation av bilar – inget mer. Men de första stegen är tagna och för det här modet får den fyra stjärnor” – Autonews

“Det är ett nytt sätt att köra och äga bil på, men iOn fungerar utmärkt i stadstrafiken. Ge dem några år, så har priset gått ner och vi kan pratas vid” – Bilmagasinet

Priset har alltså varit en stor nackdel hos iOn. Skillnaden mot “vanliga” bilar var enorm, marknaden omogen och dessutom fanns det konkurrenter som var billigare.

“När Peugeot iOn finns att köpa nästa år kommer den att kosta minst 360 000 kronor. Det gör att bilen knappast blir ett seriöst miljöbilsalternativ för de flesta privatpersoner. För samma pengar kan man köpa en stor BMW 5-serie eller Volvo XC60 exempelvis. Jämförbara utrymmen finns i konventionella minibilar som Suzuki Alto eller Kia Picanto, men dessa kostar under 100 000 kr” – Vi bilägare

“Det enda sättet att skaffa en iOn är att leasa en under fyra år/40 000 miles, vilket kostar mer än 400 pund per månad [...] Det är väldigt dyrt för en bil i dess storlek, särskilt i jämförelse med (den större) Nissan Leaf [...]” – Whatcar

(Notera dock att det rekommenderade priset idag ligger på cirka 260 000 kr i Sverige)

Det finns även svagheter hos själva bilen som gjort att iOn inte lyckats imponera på Europas experter:

Körningen är acceptabel för stadstrafik, men inte mer. Biljournalisterna berömmer den lilla elbilen för att vara lätttkörd, pigg i låga hastigheter och ha en bra vändradie. Men:

  • Räckvidden är kort. Den angivna räckvidden för iOn är 150 km. Det är kort i sig och i verkligheten kan den dessutom vara ännu kortare (precis som hos andra elbilar). “Vi körde 4,7 mil och efter den turen var batteriet ungefär halvfullt” konstaterar Vi Bilägare. Å andra sida lyckades tyska Autobild köra 70 km på halva batterikapaciteten, vilket är relativt nära den angivna räckvidden.

  • Den är inte särskilt bekväm. “Eftersom räckvidden inte tillåter några långa körsträckor förlåter man såväl de tunnat vadderade sätena som den instabila fjädringen” skriver tyska Auto Motor & Sport. Och Autonews håller med: “Men för den vardagliga trafiken på Berlins dåliga gator är resekomforten tillräcklig”.
  • Högre farter gör iOn högljudd . Elbilar är kända för sin tysthet och vid låga hastigheter lever Peugeots lilla elbil upp till experternas förväntningar. Men vid lite högre hastigheter låter den “som en tyst diesel” (Autonews) och det kommer “ett irriterande gnällande” från motorn (Whatcar).
  • Den har dåligt grepp i kurvor. “Vid provocerad rondellkörning märks att bilen kasar på de smala framhjulen” skriver Vi Bilägare och brittiska Autoexpress noterar att “de smala däcken och den höga formen innebär att det är bäst att inte kräva för mycket av chassit i kurvor".

Om insidan hos iOn råder det något delade meningar bland biljournalisterna. Några tycker att utrymmet och interiören är helt okej, medan andra klagar på trånga utrymmen och dåliga material. Så här skriver till exempel brittiska Whatcar respektive tyska Auto Motor & Sport om utrymmet:

“Bilen räknas som fyrsitsig, men det beror på vilka de fyra personerna är. Takhöjden är inget problemet, men vuxna i baksätet kommer ha ont om knäutrymme och knäa personerna där fram i ryggen genom de tunnt vadderade sätena. Det finns inte heller mycket bagageutrymme med fyra personer ombord.”

“Som sina i stort sett identiska bröder Mitsubishi i-MiEV och Citroën C-Zero erbjuder den 3,5 meter långa elbilen tillräckligt med plats för fyra vuxna.”

Och angående interiören så beskriver bl.a. tyska Autonews den som “dyster hårdplast-inredning”, medan brittiska Autocar tycker att den håller “en acceptabel standard i jämförelse med dess konventionella rivaler”.

Säkerhetsmässigt är iOn inte heller någon fullträff, då den fick fyra stjärnor i EuroNCAP när den testades 2011. Ett betyg som idag eventuellt skulle vara ännu lägre, då den generella uppfattningen är att testerna blivit tuffare genom åren.

Summerar man vad Peugeot iOn erbjuder för sitt höga pris – köregenskaper som bara är acceptabla i stadstrafik, begränsat med utrymme och relativt billig interiör – är det inte svårt att se varför den ligger långt bakom andra elbilar.

I Europaindex får den bara 66 poäng (!) och hamnar på niondeplats på topplistan för elbilar, ett respektive tre snäpp över syskonen Citroën C-Zero och Mitsubishi i-MiEV.

En helt ok placering, tack vare stora skillnader i elbilsklassen, men i grund och botten är det en riktigt dålig poäng: de bilar som ligger på niondeplats i SUV mellanklass, stora SUV:ar, laddhybrider och kombibilar har som jämförelse mellan 76 och 80 poäng! Och det skiljer nästan sju hela poäng upp till Nissan Leaf, som ligger på åttondeplats.

Verkar som om tyska Autonews slog huvudet på spiken redan 2010:

Peugeot iOn är en förlaga till den nya generationen av elbilar vi börjat se idag.

Och är därför varvad flera gånger om.

: 66 av 100 (ett snitt baserat på 15 tester)