Elbilar

Allt om Volvo EX30 – då lanseras elbilen

Är det nästa elbil som döljer sig i mörkret? Foto: Volvo Cars
Är det nästa elbil som döljer sig i mörkret? Foto: Volvo Cars

En kompakt eldriven crossover storleksmässigt under XC40. I år ska Volvo presentera sin helt nya elbil – här samlar vi allt vi vet om modellen, som tros få namnet Volvo EX30.

Publicerad

Den första glimten var en dunkel bild som flimrade förbi vid lanseringen av EX90. Där, bredvid den nya flaggskeppsmodellen stod en liten bil. Denna, ”EX30”, ska presenteras under 2023 – men vad finns det för information kring vad som komma skall?

Ska den heta EX30?

Vad den nya modellen kommer få för beteckning är inte officiellt. Men med tanke på den nya alfanumeriska nomenklaturen är EX ingen högoddsare. Volvo har vid flertalet tillfällen även bekräftat att bilen storleksmässigt sorterar in under XC40, vilket torde innebära en lägre siffra. Hittills har tillverkaren använt 30 som lägst – varav att mycket pekar mot att modellen får namnet EX30.

Då lanseras Volvo EX30

Under ett besök i Melbourne avslöjade Volvochefen Jim Rowan att den nya bilen kommer få sin officiella premiär ”15 juni eller däromkring”. Det innebär att vi alltså har mindre än ett halvår till dess att vi får se bilen.

Storlek och pris

En tydlig sak som elektrifieringen inneburit är att priserna blivit allt högre. I Sverige har Volvo varit synonymt med familjebil, men hur ska det översättas till elbilen när det billigaste alternativet kostar en bra bit över halvmiljonen? Jo, med en mindre bil. Men kanske inte en som primärt är inriktad mot familjer.

”Den mindre (crossovern reds. anm) låt oss pausa där för en sekund för att jag tycker att det är viktigt. Åldersdemografin som vi har på Volvo är mycket äldre än vad vi vill ha, vi måste få in yngre i märket. Därför kommer den [EX30] ha en väldigt bra prisnivå för en instegsmodell. Väldigt säker, ok räckvidd, bra storlek men mindre än 40:n”, sade Jim Rowan till australiensiska Carsales.

Det här ska då innebära att Volvo nu kommer kunna attrahera en ny kundgrupp.

Men pris då? Exakt vad vi kan förvänta oss återstår att se, men det blir lägre än XC40 Recharge – och Volvo kommer trycka hårt mot sin abonnemangsform Care by Volvo.