Elbilar

Allt om Volvo EX30 – då lanseras elbilen

Volvo Cars EX30, skärmbild från en pr-video.
Volvo Cars EX30, skärmbild från en pr-video.

En kompakt eldriven crossover storleksmässigt under XC40. I år ska Volvo presentera sin helt nya elbil – här samlar vi allt vi vet om modellen, som tros få namnet Volvo EX30.

Publicerad Uppdaterad

Den första glimten var en dunkel bild som flimrade förbi vid lanseringen av EX90 i november 2022. Där, bredvid den nya flaggskeppsmodellen stod en liten bil. Denna, EX30, ska presenteras under 2023 – men vad finns det för information kring vad som komma skall?

Den 7 juni lanserar nya elbilen Volvo EX30. Här kan du följa lanseringen som drar igång klockan 13.30.

Batteri och räckvidd

Volvo EX30 kommer vid lansering att erbjudas i flera utföranden och med två olika batteristorlekar. Det avslöjar hållbarhetschef Anders Nyth för bland annat Autocar:

– Vid lansering kommer vi erbjuda den med två batterivarianter. En mindre variant med ett batteri på 51 kWh, som är av LFP-typ och sedan kommer vi ha NMC eller NCM varianten som är på 69 kWh.

– Självklart kommer drivlinan påverka hur effektiv bilen är, så det kommer att finnas en bakhjulsdriven- och en fyrhjulsdriven version. Den bakhjulsdrivna med NCM-batteri är lite av long-range versionen, säger han vidare enligt tidningen.

När det kommer till räckvidd kommer ovan nämnda version av EX30 att kunna ta sig upp till 480 km.Ny Teknik har sökt Volvo för att få uppgifterna bekräftade.

Grön klädsel

Inför premiären har Volvo släppt ett par interiörbilder på EX30. Där kan man se att tillverkaren tar ut svängarna när det kommer till färgval i interiören.

Sedan tidigare har man erbjudit en grå ullblandad textil – men i den nya modellen är de mer vågade. I fyra animationer visar Volvo att de kommer att ha textilklädsel i grått, mörkblått, turkost samt grönt.

Ska den heta EX30?

9 maj bekräftade Volvo Cars att den nya modellen ska heta EX30.

Volvo har vid flertalet tillfällen även bekräftat att bilen storleksmässigt sorterar in under XC40, vilket torde innebära en lägre siffra. Hittills har tillverkaren använt 30 som lägst – därmed pekade mycket mot att modellen får namnet EX30.

Då lanseras Volvo EX30

Onsdag 7 juni kl 13.30 ska nya modellen presenteras i sin helhelt, och då blir det också möjligt att beställa den.

Storlek och pris

En tydlig sak som elektrifieringen inneburit är att priserna blivit allt högre. I Sverige har Volvo varit synonymt med familjebil, men hur ska det översättas till elbilen när det billigaste alternativet kostar en bra bit över halvmiljonen? Jo, med en mindre bil. Men kanske inte en som primärt är inriktad mot familjer.

En glimt av nya modellen visades vid lanseringen av EX90 i november 2022. Foto: Volvo Cars
En glimt av nya modellen visades vid lanseringen av EX90 i november 2022. Foto: Volvo Cars

”Den mindre (crossovern reds. anm) låt oss pausa där för en sekund för att jag tycker att det är viktigt. Åldersdemografin som vi har på Volvo är mycket äldre än vad vi vill ha, vi måste få in yngre i märket. Därför kommer den [EX30] ha en väldigt bra prisnivå för en instegsmodell. Väldigt säker, ok räckvidd, bra storlek men mindre än 40:n”, sade Jim Rowan till australiensiska Carsales.

Det här ska då innebära att Volvo nu kommer kunna attrahera en ny kundgrupp.

Men pris då? Exakt vad vi kan förvänta oss återstår att se, men det blir lägre än XC40 Recharge – och Volvo kommer trycka hårt mot sin abonnemangsform Care by Volvo.